(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Els tallers ‘Llegir Premsa als IES’ porten el periodisme a les aules de Secundària

27.03.2017

La Unió de Periodistes Valencians, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, ha celebrat per quart any consecutiu els tallers ‘Llegir Premsa als IES‘. Una iniciativa impartida per periodistes associats que intenten acostar el periodisme, la informació i el foment de l’esperit crític als instituts públics valencians d’educació Secundària.

L’experiència ha recollit un nou èxit. Tant els periodistes participants, com els instituts que els van acollir i els seus alumnes, van destacar la importància d’aquesta activitat des d’una perspectiva docent però sobretot en l’àmbit social i fins i tot humà.

Són moltes les conclusions que es poden extraure llegint les memòries dels 15 periodistes participants, però hi ha una d’elles que es repeteix cada any, que ha de preocupar-nos i a la qual hem d’intentar donar solució: els adolescents d’entre 14 i 15 anys no lligen periòdics, no saben com ni on informar-se correctament, coneixen les notícies només a través de la televisió o les xarxes socials i amb freqüència no tenen cap interès per l’actualitat.

Encara que aquesta primera valoració podria resultar bastant alarmant, tots els participants coincideixen que l’actitud dels alumnes cap a la premsa i la informació va canviar radicalment conforme la dinàmica dels tallers avançava. Els ‘professors-periodistes’ van trobar un públic atent, amb moltíssima curiositat, participatiu, disposat a escoltar allò que normalment no se’ls explica en classe perquè no forma part del currículum oficial de l’assignatura. En definitiva, els alumnes amb aquests tallers senten la connexió entre el que se’ls explica i la seua aplicació en la vida real. Mostrar-los que hi ha periòdics digitals, que les xarxes socials no són estrictament mitjans d’informació, que existeix molt soroll informatiu, que les notícies s’han de contrastar i donar-los les eines per a fer-ho els fa percebre que el que estan aprenent té una aplicació clara i que està en la seua mà donar-li un bon ús.

Els tallers ‘Llegir Premsa als IES’ deixen clar que, si volem que els nostres adolescents siguen persones crítiques, necessiten conèixer les eines que tenen al seu abast. El periodisme i els mitjans de comunicació formen part del món on vivim, però també la desinformació, la publicitat encoberta i la manipulació. Aquests coneixements són molt necessaris perquè els futurs ciutadans coneguen què és el dret a la informació, valoren la llibertat de premsa i d’expressió i es convertisquen en persones crítiques. Esperem, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, seguir repetint els tallers amb nous centres, alumnes i més periodistes disposats a mostrar-los als adolescents el seu dret a estar informats des de mitjans de comunicació plurals, veraços i independents.