(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians presenta l’Agenda d’Expertes Valencianes

05.07.2017

 

05.07.2017. Valencia. Presentació de l’Agenda d’Expertes de la Unió de Periodistes Valencians.
Foto: Biel Aliño/Unió de Periodistes Valencians.

L’Agenda d’Expertes Valencianes és una eina de visibilització de les dones als mitjans de comunicació. Es tracta d’una base de dades digital, de consulta lliure i gratuïta, on apareixen dones expertes en tots els camps de coneixement, catalogades segons la professió, l’especialització i altres criteris d’interés, com la situació geogràfica.

La Unió de Periodistes Valencians, en col·laboració amb l’Institut Valencià de les Dones i les unitats d’Igualtat de les universitats públiques valencianes, ha presentat aquest matí l’Agenda d’Expertes Valencianes, un projecte realitzat per la periodista Lorena Escandell, guanyadora de la III Beca Emili Gisbert que atorga aquesta associació professional.

L’acte ha comptat amb la presència de Maria Such, directora de l’Institut Valencià de les Dones, i de les representants de les unitats d’Igualtat de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, Mª Rosa Cerdá Hernández i Pau Serrano, respectivament. Violeta Tena, vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencianes i responsable d’aquest projecte, i la nostra associada Lorena Escandell, guanyadora de la III Beca Emili Gisbert, i creadora del cercador, tancaven la taula.

L’Agenda d’Expertes és una eina de visibilització de les dones. El cercador posa a disposició dels i les professionals de la comunicació una base de dades on hi ha el contacte d’expertes valencianes en un ampli ventall de disciplines acadèmiques i camps professionals, perquè puguen comptar amb la seua opinió i comentari expert en els diferents espais informatius, de manera que les dones puguen participar en l’explicació i comprensió dels processos individuals i socials als quals es refereixen els mitjans de comunicació.

L’acte ha estat conduït per Maria Such. La directora de l’Institut Valencià de les Dones ha donat les gràcies a la Unió de Periodistes Valencians per haver tingut l’empenta de crear aquesta eina que ha qualificat de ‘necessària i útil per a visibilitzar el paper de les dones dins l’àmbit professional i també acadèmic’. Seguidament Such ha presentat a les integrants de la taula i ha cedit la paraula a Violeta Tena.

La vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians ha qualificat aquesta iniciativa com ‘un intent per trencar les inèrcies i les rutines periodístiques que provoquen l’asimetria en la presència mediàtica de dones i homes. L’Agenda vol ser una eina per trencar el baix de gènere que continua existint. Perquè els mitjans, i els periodistes en el seu dia a dia, ens mostren la realitat i aquesta realitat resulta incompleta si el relat i l’experiència de les dones s’invisibilitza’, afirmava Tena després d’haver donat les xifres de l’informe Monitoreo Global de Medios 2015 on queda palés el paper secundari de les dones als mmcc. Segons aquest informe, les dones només representen el 28% de les persones que apareixen en les notícies i el 9% de les fonts expertes que utilitzem per donar sentit a les notícies. ‘Les dones som una minoria en tots els tipus d’informació excepte en les relacionades amb crims i violència. En aquestes notícies representen el 51%’, clarificava Violeta Tena. ‘Aspirem, des de la Unió de Periodistes Valencians, a què els mitjans de comunicació no reforcen la desigualtat de gènere i la discriminació contra les dones. L’Agenda d’Expertes és la nostra humil però ambiciosa contribució a fer-ho possible’, ha conclòs la vicepresidenta.

Pau Serrano, tècnica Superior d’Igualtat de la Universitat de València, ha nomenat també l’informe ‘Monitoreo Global de Medios 2015’ en el qual participen cinc universitats espanyoles i que analitza més de 450 notícies procedents de tot tipus de mitjans de comunicació espanyols. Serrano ha parlat de la iniciativa ‘On són les dones’, un informe mensual que fa aquest col·lectiu des de Catalunya per esbrinar el lloc de la dona com a generadora d’opinió, i ha conclòs amb la idea de la necessitat de donar visibilitat a les dones i de la creació d’aquest tipus d’eines que contribuiran a fer-ho possible.

Rosa Cerdá, directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Politècnica de València, ha parlat del paper de les universitats i de la seua responsabilitat a l’hora de posicionar a la dona en l’àmbit públic i d’incorporar-la al món acadèmic i professional. Ha destacat com de vegades el propi llenguatge visual és discriminatori i ha donat l’enhorabona a la Unió de Periodistes per la creació d’aquesta Agenda. Ha finalitzat fent una crida perquè les dones s’inscriguen en el cercador i ha confirmat que des de la Universitat estan incorporant tanmateix al personal tècnic i d’administració, i no només al docent, en totes les campanyes de visibilització de la dona que fan i continuaran fent.

Durant el seu torn, Lorena Escandell, ha explicat el funcionament de l’Agenda d’Expertes. ‘Al lloc web agendadexpertes.es hi ha dipositades les dades de totes aquelles dones que han accedit a participar-hi. Per fer la difusió, hem contactat amb les cinc universitats públiques valencianes i amb prop de 100 organitzacions professionals i socials de tot el territori, sobretot de caràcter autonòmic. També amb nombroses expertes en l’àmbit particular. Les expertes estan catalogades segons la professió, l’especialització i altres criteris d’interés, com la situació geogràfica. També es pot localitzar a especialistes de qualsevol activitat mitjançant el text lliure.
Tot i així, les categories professionals i les especialitats es poden ampliar en qualsevol moment. La idea, afegeix Escandell, és incorporar les aportacions de les usuàries i construir entre totes una base de dades el més completa i útil possible. Les interessades només haurien de proposar-ho contactant amb nosaltres’.

Fins ara s’han inscrit 291 expertes. N’hi ha artistes plàstiques, consultores, empresàries, arxiveres i bibliotecàries, periodistes, advocades, agents d’igualtat, economistes, editores, escriptores, poetes, activistes, comares, actrius, arquitectes, activistes, cooperants, professores, psicòlogues, metgesses, politòlogues, sociòlogues, filòlogues, traductores, filòsofes, biòlogues, alguna esportista, enginyeres, antropòlogues, arqueòlogues, artesanes, podólogues… Podem trobar des d’una cooperant amb huit anys d’experiència de camp a Amèrica Llatina, a una astrofísica amb més de 40 publicacions originals en l’àrea de física de partícules, fins a una artesana carnissera especialitzada en l’elaboració d’embotit tradicional.
‘L’objectiu present al llarg de tot el procés era crear una plataforma digital i oberta el més senzilla, útil i diversa possible’, conclou Escandell.

Maria Such, ha tancat l’acte afirmant que el projecte que es presentava hui era bàsic i necessari i assegurant que des de l’Institut Valencià de les Dones seguiran col·laborant i participant per a fer-ho possible, donar-li difusió i aconseguir que totes les dones que ho desitgen s’inscriguen. Such ha destacat que l’Agenda d’Expertes és una eina fàcil i intuïtiva que no busca la inscripció de només dones expertes i perfectes, sinó simplement de dones valentes que puguen aportar els seus coneixements de moltes formes distintes.

GRÀCIES A TOTES I TOTS PER LA GRAN ACOLLIDA D’AQUEST MATÍ! i recordeu difondre!

05.07.2017. Valencia. Presentació de l’Agenda d’Expertas de la Unió de Periodistes Valencians.
Foto: Biel Aliño/Unió de Periodistes Valencians.