(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Presentat l’Informe ‘Diagnòstic del Periodisme de Dades sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible al País Valencià’

26.02.2019

El passat 22 de febrer la delegació valenciana de l’Institut Sindical de Cooperació al Desenvolupament va presentar l’Informe Diagnòstic del Periodisme de Dades sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible al País Valencià.

Descarregar INFORME

En l’acte va participar la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat, Belén Cardona; la directora de la Càtedra de Govern Obert de la Universitat Politècnica de València, Núria Portillo; la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre; i l’autora de l’estudi, Empar Peiró. La presentació del mateix va ser conduïda per la secretària de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació d’UGT PV i delegada d’ISCOD a la Comunitat, Marisa Baena.

En la seua intervenció la secretària autonòmica, va destacar el paper fonamental del periodisme com a eina de transformació social cap a societats més sostenibles, justes i inclusives i la tasca que es desenvolupa des d’ISCOD en aquesta línia.

Per la seua banda Marisa Baena va emfatitzar  les aliances que han fet possible el disseny i implementació del projecte de sensibilització d’ISCOD: “Comunicació Per al Desenvolupament I Periodisme de Dades: Creant Consciència”, cofinançat per la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, UGT-PV i ISCOD, i executat amb el suport i la participació de la Càtedra de Govern Obert de la Universitat Politècnica de València, la Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD) i la Unió de Periodistes Valencians.

Núria Portilllo, directora de la Càtedra de Govern Obert de la Universitat Politècnica de València, va assenyalar la importància d’aquesta col·laboració i va posar sobre la taula el fet que “Les dades són matemàtiques i estadística, però també generen històries, relats amb els quals presentar a la ciutadania el que està passant “i d’això es tracta aquest estudi, d’evidenciar aquest fet i analitzar l’ús de les dades per a un periodisme compromés.

Per la seua banda, Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, va demanar reflexionar sobre el tipus de periodisme que es realitza hui en dia i la responsabilitat que tenim la ciutadania com a consumidors de notícies. En aquest sentit va remarcar la importància del trinomi entre periodisme de dades, dades obertes per al desenvolupament i audiències interessades.

Finalment, la sessió va concloure amb la presentació de l’estudi per part d’Empar Peiró, periodista membre de la Unió de Periodistes Valencians, qui va explicar que el mateix presenta el diagnòstic del periodisme de dades en el context nacional i, en particular a la Comunitat, a través del seguiment de 4 mitjans de comunicació de premsa escrita en l’àmbit valencià i aquells que aborden temàtiques relacionades amb els drets humans, la cooperació i els objectius de desenvolupament sostenible.