(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

El col·lectiu freelance, el més perjudicat al sector periodístic per la pandèmia

01.06.2020

La crisi econòmica provocada per la Covid-19 torna a sacsejar durament, com ja ho fera el 2008, al sector del periodisme, així ho demostren el centenar de resultats de l’enquesta que des de la Unió de Periodistes Valencians vam formular als i les nostres associats/des del 5 al 17 de maig amb la finalitat de conéixer com ha afectat la pandèmia a la seua situació laboral i econòmica.

El col·lectiu freelance és, de nou, el més afectat per aquesta crisi. Quasi el 60% de les persones enquestades afirma haver patit amb la pandèmia una pèrdua econòmica de més del 40% dels seus ingressos totals mensuals. Per al 21% de les socis/es autònoms/es les pèrdues han suposat entre un 20 i un 40%. Aquestes dades confirmen una situació molt delicada per al 80% dels i les periodistes autònoms/es que ja patien abans de la pandèmia i que ara ha empitjorat. El 90,9% dels i les autònoms/es han experimentat cancel·lacions dels seus treballs i vora el 70% no tenen seguretat que aquests treballs es reprenguen una vegada passada la pandèmia. A més, la meitat dels freelance afirmen estar suportant impagaments per part d’empreses, clients particulars, institucions i administracions públiques.

Prop del 55% de les persones enquestades afirmen poder mantindre aquesta situació econòmica durant 2 o 3 mesos. Només el 29% podria aguantar fins a 6 mesos amb els ingressos actuals. Davant aquesta situació, el col·lectiu demana més ajudes per als i les autònoms/es per part de les administracions, reclamen que les ajudes a les quals es poden acollir tinguen en compte diferents trams de reducció en la facturació, també exigeixen poder ajornar impostos i la quota d’autònoms que alhora hauria de calcular-se segons la facturació. En les seues respostes han mostrat també les seues principals preocupacions com són la precarització del treball, la falta d’encàrrecs, la situació de vulnerabilitat, els impagaments i un futur on les empreses tornen a retallar en comunicació, com ja feren en l’anterior crisi.

Periodistes no autònoms/es

Entre el sector dels i les periodistes que treballen per compte d’altre la situació és menys greu respecte a pèrdua de treball però igualment preocupant pel que fa a la reducció dels ingressos. Durant aquesta crisi quasi un 7% de les persones enquestades ha sigut acomiadat/da i un 26,4% ha patit un ERTO.
Per a la meitat dels i les periodistes la pandèmia no ha significat cap pèrdua mensual, no obstant això més del 16% declara una reducció de més del 40% del seu sou i el 15% ha vist minvats els seus ingressos entre un 20 i un 40%.

Amb aquesta situació, quasi el 38% dels i les periodistes declara que les seues condicions laborals i econòmiques són pitjors ara que abans de la pandèmia. Entre les principals preocupacions dels i les companys/es destaca la precarietat del sector i la incertesa sobre la situació laboral després dels ERTOs, la majoria dubta si es mantindran els llocs de treball. Tanmateix la desaparició de mitjans de comunicació, la reducció de la qualitat informativa i els problemes derivats del teletreball i la conciliació són altres de les preocupacions expressades pels associats/des.

Amb aquests problemes presents, les persones enquestades reclamen més formació i més mitjans tècnics per a realitzar el teletreball. A més, els associats/des mostren el seu suport al pla d’ajudes públic per als mitjans de comunicació vinculat a la contractació de periodistes que ha demanat la Unió de Periodistes Valencians.