(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió i CEAR PV convoquen una beca per a realitzar un observatori i anàlisi periodístic de les notícies referides a l’acollida de persones migrades i refugiades

02.09.2022

El termini per a presentar currículums i propostes finalitzarà el 16 de setembre a les 12 h.

La Unió de Periodistes Valencians col·labora novament amb CEAR (Comissió d’Ajuda al Refugiat) del País Valencià, en la proposta d’una nova beca per a fer un treball d’observació i anàlisi periodístic, en què una o un periodista de la Unió puga analitzar el tractament mediàtic que s’ha donat a la guerra i l’acollida de persones refugiades d’Ucraïna, i altres països de procedència, i tot allò que puga tindre a veure amb foment del discurs d’odi, racisme o xenofòbia.

El discurs excloent, contrari a les persones migrants o refugiades, basat en l’odi, la discriminació, la xenofòbia o de preferència nacional, pot donar-se a la construcció de diferents discursos socials, mediàtics o polítics. És per això, que per part de l’ONG es pretén fer aquesta anàlisi que compararà, a més a més, el tractament informatiu que reben les persones refugiades que arriben de llocs diferents a Ucraïna. Aquest estudi posteriorment formarà part d’un observatori en el marc d’un projecte autonòmic que l’entitat té concedit.

La tasca concreta consistirà a recollir i analitzar les notícies i discursos que hagen aparegut als mitjans de comunicació que tinguen relació amb les persones migrants i/o refugiades i les polítiques migratòries i d’asil. Pretenem identificar el que entendríem per bones i males pràctiques periodístiques, per tal de fer recomanacions de com millorar en el tractament mediàtic.

A més de l’anàlisi, la persona seleccionada realitzarà alguna presentació sobre el treball realitzat en particular, i en general contra el discurs d’odi, la xenofòbia, la desinformació (fake news) en els mitjans i les xarxes, etc. que malauradament està en augment per part de determinats sectors, xarxes i organitzacions.

La Unió de Periodistes proposa als seus associats/des una beca per un import de 2.500 euros (menys la retenció per l’IRPF), per a realitzar aquestes tasques.

Els i les interessats/des heu d’enviar al correu de la Unió el currículum actualitzat i una breu proposta de l’enfocament que donaríeu a aquest observatori: administracio@unioperiodistes.org. El termini per a presentar els currículums i propostes finalitzarà el 16 de setembre a les 12 h.

La persona triada disposarà fins a mitjans de novembre per a realitzar l’observatori i per a convertir les dades i l’anàlisi en un document final, que s’inclourà en un observatori (www.sensetopics.org) i la posterior difusió del mateix en diferents xarxes i espais físics.

Aquest observatori, a més, ha de servir per a analitzar el tractament que els mitjans fan de la matèria i contribuir a fer una reflexió i realitzar propostes de millora en el tractament mediàtic i de denúncia del missatge d’odi o de preferència nacional.

Per a la selecció del becari/ària es valorarà la seua motivació i experiència en la matèria, així com la seua trajectòria en temes d’immigració, asil, Drets Humans, lluita contra el racisme i la xenofòbia en les xarxes i mitjans, entre d’altres.