(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

CEAR PV i la Unió de Periodistes presenten l’Observatori sobre el tractament mediàtic del conflicte d’Ucraïna i l’acollida de persones refugiades

13.12.2022

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) a València presentà ahir l’Observatori sobre l’anàlisi del tractament mediàtic del conflicte d’Ucraïna i l’acolliment de persones refugiades. En aquest sisé informe d’Observatori de mitjans, la periodista Laura Escartí, associada a la Unió de Periodistes i guanyadora de la beca convocada per l’associació junt amb CEAR PV, ha volgut abordar com els mitjans de comunicació i les xarxes socials han informat sobre la guerra i l’acolliment de persones refugiades d’Ucraïna. L’informe analitza com no totes les guerres són iguals per als mitjans: mentre que per a Ucraïna hi ha hagut 883.956 peces sobre la guerra i els refugiats, en el cas de Síria en els seus primers 8 mesos de conflicte va haver-hi 83.110. Alguns conflictes i guerres han sigut silenciades o poc informades en contrast amb el “bombardeig mediàtic d’Ucraïna”. “La invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha sigut un regal per als talibans” o “forat negre informatiu” són alguns dels missatges referits a l’Afganistan o al Sàhara Occidental que es recullen en l’informe de mitjans.

El document ve a recordar que la guerra a Ucraïna i les seues conseqüències es van iniciar en 2015 quan a Espanya la ucraïnesa va ser la segona nacionalitat en nombre de sol·licituds d’asil per darrere de la de Síria, amb molta menor repercussió mediàtica. S’analitza com la primera víctima d’una guerra és la veritat, ja que totes dues parts han prohibit i censurat mitjans de comunicació, blanquejat grups d’ultradreta i els seus combatents, acusant-se mútuament de nazisme.

Destaca l’observatori com la voluntat política dels estats europeus amb l’aplicació de la Directiva per a la concessió de protecció temporal en cas d’afluència massiva de persones desplaçades, ha suposat un canvi total en la protecció i acolliment. La seua aplicació immediata i millorada per part del Consell de Ministres d’Espanya ha facilitat que a la fi de 2022 més de 150.000 persones d’Ucraïna formalitzaren i reberen la protecció temporal en menys de 24 h, i el seu conseqüent acolliment. Aquesta voluntat política contrasta amb el sistema de cites d’asil que es troba col·lapsat a Espanya, existint a València un mercat negre de cites denunciat per múltiples entitats i ONG, que provoca que aquest dret fonamental es veja vulnerat i que moltes persones es queden al marge del sistema d’acolliment.

L’informe incideix en el desigual acolliment i reconeixement de drets fins i tot de persones d’altres nacionalitats que fugien d’Ucraïna, tot això condicionat i promogut per governs conservadors de determinats països europeus, i com l’ús de la migració i l’asil continua protagonitzant una gran part de les notícies falses mentre s’incrementen els delictes d’odi.