(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes adverteix que la proposta de llei de PP i Vox per a À Punt és una amenaça a la seua independència política

22.03.2024

La Unió de Periodistes Valencians mostra la seua preocupació davant la proposta de llei presentada este dijous per PP i Vox per a la creació de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana SA. i adverteix dels efectes negatius que tindrà al futur de la radiotelevisió pública À Punt respecte a la seua independència política i la pluralitat dels seus organismes de control. A més, lamenta la incertesa que es genera laboralment, tant per a l’actual plantilla com per als aspirants que preparen els processos selectius que ja estan convocats.

La Unió de Periodistes lamenta que la Proposició de Llei contemple la suspensió dels processos selectius ja convocats i sense donar una data alternativa. Esta decisió, més enllà de les seues possibles responsabilitats i incompatibilitats jurídiques, genera un gran malestar per als vora 800 inscrits en estes proves, la principal Oferta Pública d’Ocupació per a periodistes en els últims quinze anys, un major desequilibri en els barems d’estos futurs exàmens, així com incertesa i temporalitat per a l’actual plantilla de la radiotelevisió pública.

Per a la Unió de Periodistes, la proposta de llei és un pas enrere i suposa una amenaça per a la independència del seu funcionament respecte als partits polítics i en especial els que tenen el poder. Deixar que el principal òrgan de control de la radiotelevisió pública, en cas que la llei prospere, siga triat per polítics i sense la necessitat de majories reforçades és un perill per a garantir uns mitjans públics no partidistes ni afins al govern de torn.

En este sentit, la Unió de Periodistes critica que es deixe fora d’este òrgan de decisió a entitats independents com el Consell de la Ciutadania i el Consell de l’Audiovisual així com als sindicats i que en el seu lloc tots els consellers que prendran les decisions estiguen triats de manera directa o indirecta pels partits polítics, una situació que suposa un colp al manteniment d’un servei d’informació sense ingerències i que amenaça la seua objectivitat. Més encara, quan li lleva a la redacció d’informatius la potestat de triar als seus caps, perquè siguen els representants polítics els que a partir d’ara trien a l’equip directiu dels informatius.

Dotació econòmica suficient i llibre d’estil
Entre les funcions d’este Consell d’Administració estarà, segons la nova proposta de llei, l’aprovació d’un llibre d’estil per a la nova Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana SA en el qual també participarà el Consell d’Informatius. En este sentit, la Unió de Periodistes recorda que el llibre d’estil actual d’À Punt està consensuat, i expressa els dubtes que genera la creació d’un nou llibre d’estil en substitució de l’actual, a més, per un òrgan triat pels representants polítics.

La preocupació mostrada per la Unió de Periodistes davant la llei va més enllà. Una volta estudiada la proposició registrada al parlament, la Unió de Periodistes assenyala que a diferència de l’anterior llei (actualment en vigor), esta nova proposta no té en cap apartat legal una referència a un mínim econòmic per a garantir el seu funcionament. És imprescindible que els mitjans públics reben els recursos adients per a poder tindre una informació de qualitat.

La Unió de Periodistes vol reafirmar-se en la seua exigència per una radiotelevisió pública valenciana plural, independent, de qualitat i en valencià i per a això és necessari un marc jurídic que li done estabilitat, recursos econòmics i puga garantir el seu funcionament sense les ingerències dels governs de torn, i esta nova proposta de llei va precisament en la direcció contrària: és una amenaça a la pluralitat, elimina el mínim de dotació econòmica i augmenta la incertesa laboral al sector.