Curs 'Construint un periodisme independent i de canvi social'
Dates: 18 i 19 de juliol
Lloc: Sala de Graus 1 (HC0114FR) de la Facultat de Ciències Humanes i Socials
Coordinació acadèmica del curs:
- Alex Iván Arévalo Salinas, Departament de Ciències de la Comunicació
Descripció:
Des de diversos sectors de la societat civil s'advoca per un sistema mediàtic més responsable. Aquest curs té per objectiu analitzar les experiències de mitjans de comunicació que s'autodefineixen com un periodisme independent i que mantenen una forta preocupació pels temes socials. Es combinaran conferències i taules redones amb experiències professionals en aquest àmbit. El curs està dirigit a tot el públic interessat a conèixer un periodisme de canvi social.
Programa:
Dilluns, 18 de juliol de 2016
DIA 1 Comunicació i periodisme per al canvi social.
9.30 h Recepció i entrega de material.
10.00 h Inauguració. Alex Iván Arévalo Salinas, director del curs, i María José Gámez, coordinadora del projecte P1-1B2015-21 Testimoni ètic i comunicació per al canvi social.
10.30 h Taula redona inaugural: «El dret a la comunicació. Comunicació i periodisme per al canvi social».
- Marcial García, Professor titular de la Universitat de Màlaga. Professor de l’assignatura “Comunicació en ONG i Moviments socials” i responsable del grup d’investigació Comunicació i poder.
- Chiara Sáez, directora del Programa de Llibertat d’Expressió i Ciutadania de la Universitat de Xile. Experta en dret de la comunicació http://www.icei.uchile.cl/libertad-de-expresion
- Alejandro Barranquero, professor ajudant doctor de la Universitat Carlos III de Madrid. Coordinador del projecte Joves i Tercer Sector de la Comunicació http://jovenesytercersector.com/
- Diana Fernández Romero, professora de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid. Experta en comunicació i gènere. Codirectora del Grup de Treball d'Estudis de Gènere i Comunicació a l`AEIC.
13.30 h Pausa.
14.30 h Experiències de periodisme activista en l’àmbit comunitari.
- Javier García, membre de la directiva de la Xarxa de Mitjans Comunitaris. Àmplia experiència en ràdios comunitàries i també com a dinamitzador de la campanya comunicativa «Democratitza les ones» http://medioscomunitarios.net/spip.php?article94.
- Griselda Vilar, investigadora del projecte Joves i Tercer Sector de la Comunicació http://jovenesytercersector.com/.
15.30 h Pausa.
16.00 a 18.30 h Experiències de periodisme en l’àmbit de les ONG.
- Yolanda Polo, Periodista i responsable de comunicació en la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament d’Espanya. Membre de l’organització dels Premis Enfoque http://premiosenfoque.com/
- Carmen Novas, Periodista i dinamitzadora de l’Associació Gallega de Reporters Solidaris, AGARESO. http://www.agareso.org/es.
18.30 h Final de la sessió.
Dimarts, 19 de juliol de 2016
DIA 2 Periodisme independent. Nous models informatius
9.30 h Taula redona d’experts. «La necessitat d’un nou model informatiu».
- Andreu Casero, Professor titular i director del grau en Periodisme de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI). Codirector del màster oficial en Noves Tecnologies i Processos d’Innovació en Comunicació de l’UJI.
- Dolors Palau, professora contractada doctora de la Universitat de València. Subdirectora del grup de treball Periodisme i informació de qualitat en l’Associació d’Investigació en Comunicació a Espanya AE-IC
- José Luis González Esteban, professor titular de Periodisme a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Alacant), on imparteix les assignatures Comunicació Política i Producció Periodística en el Grau de Periodisme, i coordina l'assignatura El Periodisme com a contingut, producte i servei en el Màster d'Innovació en Periodisme.
12.00 h Descans.
12.15 h Experiències professionals I. «Construint un periodisme independent i responsable des d’altres models informatius».
- Pau Fabregat Bernal, representant del periòdic La Directa https://directa.cat/
- Representant del periòdic Diagonal https://www.diagonalperiodico.net/
- Maribel Hernández Sánchez, periodista especialitzada en comunicació per a la pau i el desenvolupament. Ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació com Eldiario.es o Periodismohumano.com, entre d'altres. Els seus reportatges han aconseguit reconeixements com el IV Premio Joan Gomis de Periodismo Solidario, 2009 o el Premio CUPRE de Periodismo responsable en Iberoamérica (2014). http://maribelhernandez.org/maribel-hernandez/
14.15 h Pausa.
15.30 h Experiències professionals II. «Construint un periodisme independent i responsable des d’altres models informatius».
- Representant d’Eldiario.es http://www.eldiario.es/
- Jesús Maraña Marcos, director editorial del portal informatiu InfoLibre.es http://www.infolibre.es/
- Magdalena Bandera Conejo, directora de la revista La Marea http://www.lamarea.com/
17.30 h Clausura del curs.
Àrea acadèmica: Ciències Socials
Destinataris: tot el públic interessat en un periodisme de canvi social. Estudiantat i professionals de la comunicació i investigadors.
Nombre màxim d’assistents: 50
Durada: 12 h
Crèdits reconeguts per l’UJI: 0,5
Preus: tarifa A
- 50 euros per a alumnat (s’ha d’adjuntar el carnet d’estudiant o matrícula del curs 2015/16).
- 60 euros per a professorat, personal d’administració i SAUJI.
- 80 euros per al públic en general.
Enllaç a la informació general dels Cursos d'Estiu UJI 2016
|