alolog
 
cabecera_b_val
 

HORARI FALLER

Aquesta setmana tancarem la seu només la vesprada del dijous 15 de març.

La resta de dies (dimecres 14, dijous 15 i divendres 16) estarem a l'horari habitual, de 9 a 14 h.

Disculpeu les molèsties

Si teniu qualsevol dubte, podeu enviar-nos un e-mail a unioperiodistes@unioperiodistes.org

Gràcies i que passeu bones falles!

 
 
 
 
cartell-els-silencis-meditics-anuri-mdia.cat_1
 

Presentació de l'Anuari MÈDIA.CAT

La presentació de l'anuari mèdia.cat, els silencis mediàtics de 2016-2017 serà el dia 26 de març de 2018 a les 19 h al saló d’actes CCC Octubre en el C/Sant Ferran 12, València.

On intervindran:

Jose Ignacio Pastor, president d’ACICOM i soci d’Acció Cultural

Rosa Solbes Lopez, periodista, sòcia d’ACICOM i membre de la Unió de Periodistes Valencians.

Salvador Enguix Oliver, periodista de la Vanguardia i membre de la Unió de Periodistes Valencians.

Paula Navarro, autora del reportatge “Collidors al límit. Explotació laboral als camps de cítrics del País Valencià”

Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari Mèdia.cat.

Inscripció en: https://goo.gl/forms/z1MY1HQrW1VOiiz33
Més informació en: https://www.media.cat/anuari/

En aquesta presentació es parlarà de tot el contingut que alberga l’anuari:

  • El discurs dels mitjans en qüestions com la violència, els conflictes polítics i socials, l’abús del llenguatge masclista o xenòfob, etc.
  • El discurs sobre la llengua catalana, denunciant els clixés “regionalitzadors” i l’empobriment del seu ús per tal d’obrir debat sobre la responsabilitat d’empreses i professionals de la comunicació en la potenciació de la nostra llengua.
  • La creació dels imaginaris polítics i dels marcs de referència que cada mitjà assumeix de forma no gens casual.
  • La publicació d’eines i mètodes per a la pràctica periodística rigorosa i amb criteris d’auto centrament nacional. Aquestes eines es posen també a l’abast dels moviments socials o ciutadans perquè puguen tenir així una actitud més crítica amb els mitjans. L’Anuari dels Silencis Mediàtics Mèdia.cat és un projecte de periodisme d’investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. Presenta un recull de reportatges en profunditat sobre temàtiques que durant l’any anterior no han sigut portades de cap diari ni han obert cap informatiu. L’objectiu de l’Anuari és aconseguir situar aquests temes en l’agenda dels mitjans i donar-los veu per tal que arriben al coneixement de la societat. És una iniciativa de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya. Compta també amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona i de sis universitats: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de València i la Universitat de Vic. La primera edició de l’Anuari Mèdia.cat es va publicar el 2011 i recollia els silencis mediàtics de 2010. El projecte pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored, de la Universitat de Sonoma (San Francisco), que des de fa gairebé quaranta anys s’encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants.
 
 
 
 
 

Curso online sobre periodismo de datos

introduccin-al-periodismo-de-datos_curso_online

El Colegio de Periodistas de Castilla y León y la Universidad de Salamanca organizan un curso online sobre periodismo de datos.

El programa es ‘on line’, cuenta con 60 horas y comienza el 9 de abril.

El Periodismo de Datos se está convirtiendo en un género informativo con personalidad propia. Buscar, seleccionar, validar y gestionar grandes volúmenes de datos, por lo general dispersos y procedentes de distintas fuentes, es una parte cada vez más importante del trabajo de los periodistas.

Las empresas del sector demandan profesionales capaces de manejarse con habilidad en el Periodismo de Datos, y de hacerlo en todo el proceso, desde la búsqueda a la publicación. Para ello es preciso aprender nuevas técnicas y habilidades, así como el uso de recursos técnicos gratuitos o de bajo coste.

Con ese planteamiento, y a partir de la demanda de profesionales en activo y desempleados, el Colegio Profesional de Periodistas de Castilla y León ha organizado un curso de iniciación al Periodismo de Datos, que organiza en colaboración con la Universidad de Salamanca, a través de su Fundación General, y que se imparte a través de Internet del 9 de abril al 20 de mayo.

Introducción al periodismo de datos es un curso de formación abierto tanto a los colegiados en Castilla y León como a profesionales de otras comunidades. El hecho de que se imparta a través de la plataforma on line de la Universidad de Salamanca favorece el acceso y seguimiento con un alto margen de autonomía, ya que cada estudiante puede abordar los contenidos a su ritmo sin necesidad de cumplir horarios concretos.

Al frente de la parte académica se encuentran el catedrático de Ciencias de la Computación e Ingeniería Artificial de la Universidad de Salamanca Juan Manuel Corchado, que dirige el grupo de investigación BISITE; y el periodista Manuel Benito, fundador de Porcentual, una de las empresas de Periodismo de Datos más conocidas del panorama nacional.

A lo largo de seis semanas los alumnos del curso aprenderán a manejar las fuentes de las que obtener los datos, así como su gestión y valorización con criterios periodísticos. El análisis de casos prácticos y de técnicas para obtener productos informativos valiosos completa el programa, estructurado en seis módulos que se impartirán en otras tantas semanas.

Más información y matrícula en la web del Colegio:
http://www.colegioperiodistascyl.es/formacionEmpleo/periodismo-de-datos/