|
PARTICIPEM EN EL CONGRÉS INTERNACIONAL EDIC I
|
 |
Del 24 al 26 d'octubre, el Palau de Colomina CEU de València acollirà les sessions d'una trobada internacional d'experts dedicada a analitzar el dret d'accés i la participació ciutadana en els mitjans de comunicació. Aquest Congrés Internacional d'Ètica, Dret, Informació i Comunicació (EDIC-I) ha sigut organitzat pel professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera Hugo Aznar, investigador principal del Grup Democràcia deliberativa, comunicació i ciutadania dins de la convocatòria d'activitats universitàries que promouen el desenvolupament de drets i llibertats fonamentals.
En el Congrés EDIC-I, el dret d'accés als mitjans serà abordat, en les seues tres jornades, a través de tres eixos: la legislació, la participació ciutadana i l'autorregulació. Els experts participants analitzaran, en primer lloc, el grau de desenvolupament de la legislació que promou i garanteix el dret d'accés als mitjans, en qüestions com el dret de rectificació o el més recent dret a l'oblit en mitjans digitals.
La Unió de Periodistes Valencians intervindrà el dimecres 25 d'octubre en la taula redona que tindrà lloc a les 18 h on es parlarà sobre els beneficis i els riscs de la participació en els mitjans de comunicació. La presidenta de la Unió, Noa de la Torre, compartirà taula amb Mariola Cubells, periodista i membre de la Unió de Periodistes Valencians, Pablo Herrero, membre de la FAPE i Marta Corcoy, de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya.
Societat civil participativa
La participació ciutadana en els mitjans serà tractada a través de l'activitat d'associacions d'usuaris, col·lectius professionals i la societat en general, no solament com a dret d'espai o d'antena, sinó també com a presència de la societat civil en els òrgans rectors o consultius dels mitjans públics. I els mecanismes d'autorregulació dels mitjans seran contemplats com una via per a la participació del públic i de la societat en la millora dels continguts mediàtics, així com per a la seua vigilància en el cas de públics i col·lectius vulnerables que requereixen una especial atenció, com la infància, les dones en risc de violència de gènere o la població immigrant.
Més de 30 experts
Membres de la FAPE, la Unió de Periodistes Valencians, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), els Consells de l'Audiovisual de Catalunya i Andalusia i l'Associació d'Usuaris de la Comunicació (AUC), entre altres institucions, participaran en les sessions. També entre els ponents estaran el Defensor de l'Audiència de Canal Sud, Antonio Manfredi; el president del Consell d'Informatius de TVE, Alejandro Caballero; i Alejandro Perales, membre del Consell d'Administració de Ràdio Televisió Madrid (RTVM).
A més, intervindran en les sessions catedràtics i professors de les universitats Complutense de Madrid, de Cantàbria, d'Alcalá, de Navarra, la UNED, la Jaume I, la Càtedra Google de la Universitat CEU Sant Pablo i la Universitat CEU Cardenal Herrera. Participen també investigadors dels Projectes de Recerca R+D+i del MinEco de les Universitats de Navarra, Pompeu Fabra, CEU UCH i CEU USP. I durant les sessions del Congrés, tindrà lloc una taula de ponències específica a càrrec del Ethics of Society & Ethics of Communication Working Group de la IAMCR, l'Associació de recerca de la comunicació més important del món, amb ponents d'universitats de Canadà o Mèxic.
|
|