alolog
El guardó es lliurarà el 25 d’abril, a les 19 hores, al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València.
 
cabecera_b_val
 

Al Tall i ‘El Genovés’ guanyen el XIX Premi Vicent Ventura

al-tall.-foto-soledad-desfilis

El grup musical Al Tall i el pilotari Genovés són els guardonats amb el XIX Premi Vicent Ventura, instaurat per la Universitat de València el 1998, per a honorar la memòria del periodista, polític i lluitador cívic mort en 1998. El guardó es lliurarà el 25 d’abril, a les 19 hores, al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València.

Aquest reconeixement s’atorga a persones o col·lectius que s’han distingit per la seua trajectòria cívica i de compromís amb la cultura i la llengua catalanes. La comissió organitzadora i el jurat del premi estan formats per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, persones que van mantenir una estreta relació amb Vicent Ventura, CCOO, STEPV, UGT, Unió de Llauradors i Ramaders i la Unió de Periodistes Valencians.

Al Tall

El conjunt musical valencià Al Tall es va constituir el 1975 amb l’objectiu de recuperar la música tradicional i crear noves formes basades en els modes ancestrals de cantar i en la fusió amb altra música mediterrània.

El grup s’ha convertit en un referent en la reivindicació del llenguatge sonor tradicional i dels valors, la llengua i la identitat dels valencians. Junt amb Milladoiro (Galícia), Oskorri (Euskadi) o Nuevo Mester de Juglaría (Castella) forma part del nucli que va consagrar la música folk de les diferents tradicions ibèriques com un gènere modern a partir del qual s’han desenvolupat posteriorment els centenars de grups i les diverses tendències de l'ona folk.

Al llarg dels seus 39 anys de trajectòria, Al Tall ha actuat en més d’un miler de concerts, ha publicat una vintena de treballs discogràfics i ha marcat una fita en la música de base tradicional valenciana amb temes com Tio Canya i Quan el mal ve d’Almansa i discos com Tocs i Vares.

Al Tall va donar per conclosa la seua activitat pública l’any 2013. Entre els guardons, Al Tall ha rebut la Creu de Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya, el Premi Miquelet d’Honor de la Societat Coral El Micalet, la Medalla de Plata del Consell Valencià de Cultura i Medalla de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València, entre d’altres.

En rebre la notícia per part de la Universitat, els membres d’Al Tall han manifestat que volen dedicar especialment aquesta distinció “a l’estimat company Enric Banyuls que ens ha deixat recentment”.

‘El Genovés’

El pilotari valencià Francesc Cabanes Pastor, ‘El Genovés’ (20 de desembre de 1954) va estar en actiu des de 1972 fins a 1996 i actualment és considerat una de les cinc figures del segle XX en l’escala i corda. De fet, apareix retratat en la galeria d’honor del Trinquet de Pelayo juntament amb Nel de Murla, Quart, Juliet i Rovellet. Entre els guardons hi destaquen la Medalla d’Or de la Generalitat Valenciana al Mèrit Esportiu, la de l’Ajuntament del seu poble, Genovés, un dels Premis Octubre i ‘El Saque’ de la Federació de Pilota Valenciana i la txapela basca.

Quant al Trofeu Individual Bancaixa, des de la primera edició l’any 86 contra Sarasol -i amb l’única excepció del 87, per una lesió-, ‘El Genovés’ estigué en el pòdium tots els anys fins a la seua retirada, bé com a campió o com a finalista. A punt de retirar-se, el 9 de juliol de 1995 va disputar la seua última final individual front a un jove Álvaro amb vint-i-un anys, al qual va remuntar fins a guanyar-lo 60 a 55. Aquella final fou descrita com “la partida del segle”. Genovés es va retirar oficialment el 1996, considerat com el número 1 d’aquest esport.

 
 
 
 
 

Magda R. Brox, guardonada en els XV Premis de Literatura Breu de Mislata

coberta-llibre-magda

La nostra sòcia, la periodista valenciana Magda R. Brox, ha rebut el Premi al millor autor/a local en els XV Premis de Literatura Breu de Mislata amb l’obra ‘Rumb al solstici d’estiu’, un emotiu relat emotiu que és una autoficció sobre l’última nit de son pare. La cerimònia de lliurament de premis va tenir lloc el passat mes de novembre al Centre Cultural de Mislata.

A més d’un premi en metàl·lic per als guanyadors i guanyadores del certamen, l’Ajuntament de Mislata ha publicat 500 exemplars en una acurada edició que ja compta amb 62 títols. El relat, a un preu simbòlic d’1 euro amb 20 cèntims, es pot adquirir al Centre Cultural de Mislata (Avinguda Gregori Gea, número 34, de Mislata) en horari de 16.30 a 21 hores, de dilluns a divendres.

El certamen literari ‘Vila de Mislata’ de literatura breu ha arribat a la seua 15 edició ascendint en prestigi dins del panorama de les lletres valencianes. La rellevància dels noms que tradicionalment componen el jurat i el bon nivell de participació han permés impulsar un dels emblemes de la Regidoria de Cultura d’aquest municipi. En aquesta edició s’han presentat 287 treballs en castellà i 44 en valencià sumant les categories de poesia i narrativa, unes xifres que es mantenen en constant progressió, atés el coneixement més ampli de la convocatòria.

Magda R. Brox treballa com a tècnica superior d’informació a la Universitat de València, al Centre Cultural La Nau. Ha col·laborat en diversos mitjans valencians (EL PAÍS, L’Informatiu, Valencia Semanal, RTVE-València, entre d’altres) i va ser guardonada el 2010 amb el Premi Manuel Castillo de Periodisme que distingeix els treballs científics i periodístics sobre la pau i la cooperació entre els pobles per un reportatge publicat al diari EL PAÍS.

Enhorabona Magda!

 
 
 
 
 

Premio de Periodismo Lorenzo Natali

Se ha abierto el plazo de candidaturas para optar al Premio de Periodismo Lorenzo Natali de 2018 concedido por la Comisión Europea, que honra a los periodistas que informan de forma sobresaliente sobre temas de desarrollo. El plazo es del 5 de febrero al 9 de marzo para obras audiovisuales, impresas y en línea.

El Premio de Periodismo Lorenzo Natali se concede a periodistas que informen sobre cuestiones como la erradicación de la pobreza y las dimensiones económicas, sociales y medioambientales del desarrollo sostenible.

Cómo presentar la candidatura

Se invita a los periodistas a que presenten sus trabajos, en formato impreso, digital, de radio o televisión. El plazo de presentación es entre el 5 de febrero y el 9 de marzo de 2018. Se puede encontrar en línea información detallada sobre las normas y criterios concretos.

Categorías de premios

El premio tiene dos categorías según grupos de edad: de 21 a 26 años, y a partir de 27 años. Para cada categoría habrá un ganador de cada región: África, el mundo árabe y el Oriente Próximo, Asia y el Pacífico, América Latina y el Caribe, y Europa.

Se seleccionará al ganador absoluto de entre los galardonados de cada región y se concederá un premio temático adicional para un trabajo centrado en la erradicación de la violencia contra las mujeres y las niñas.

La selección la realizará un «gran jurado» compuesto de periodistas de renombre de todo el mundo. Algunos miembros del jurado de este año son Bruce Shapiro (Columbia School of Journalism), Isabel Recavarren (periodista peruana y fundadora de Panorámica Lationamericana), Mahendra Ved (periodista de Nueva Deli y presidenta de la Commonwealth Journalists Association), Maroun Labaki (periódico Le Soir) y Mary Harper (directora para África del BBC World Service).

Los 11 ganadores recibirán sus premios en una ceremonia durante las Jornadas Europeas del Desarrollo de 2018, que se celebrarán en Bruselas en junio.