(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Les periodistes afganeses de Rukshana Media, Premi Llibertat d’Expressió 2022

05.03.2022

L’Assemblea General de socis/es de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit, per unanimitat, atorgar El Premi Llibertat d’Expressió 2022 a l’organització afganesa de dones periodistes, Rukshana Media.

Rukhshana Media va ser creada el novembre de 2020 per Zahra Joya amb l’objectiu de contar històries de dones afganeses i sobre elles. Van triar el nom “Rukhshana” en memòria d’una adolescent de la província de Ghor que va ser acusada d’adulteri i apedregada fins a la mort l’any 2015.

Durant l’ofensiva talibana del passat 2021, les periodistes de Rukhshana Media estaven en perill, per l’alt risc d’assassinat de dones periodistes, i abandonaren el país. Mesos després, Joya i les seues companyes continuen fent periodisme amb perspectiva de gènere a pesar de tindre menys recursos i de no poder exercir la professió a l’Afganistan. Des de l’estranger, Rukhshana Media segueix relatant les restriccions imposades a les dones estudiants, la prohibició imposada pels talibans de convocar rodes de premsa o la manipulació de la informació per part del règim talibà.

Per la seua valentia, per continuar informant a pesar dels entrebancs, del risc i les amenaces, l’assemblea decideix atorgar el guardó de 2022 a Rakshana Media.

El guardó es lliurarà el 3 de maig de 2022, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, en l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València en un acte al qual s’espera l’assistència de Zahra Joya, fundadora de Rukshana Media.