(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

‘Privacitat vs Transparència’, la taula redona organitzada per la Unió de Periodistes Valencians va generar un interessant debat en Les Naus


04.03.2016

Periodistes, activistes, programadors i desenvolupadors de software de més 70 països diferents van assistir ahir a la taula redona que la Unió de Periodistes Valencians va organitzar entre les activitats paral·leles de l’Internet Freedom Festival. Una exitosa convocatòria en la qual es va parlar de ‘Privacitat, Govern Transparent i Llibertat d’Informació’ i que va finalitzar deixant obert un debat sobre els límits que existeixen hui dia entre la privacitat i la transparència.

La xarrada va començar amb la presentació dels convidats per part del director de l’Internet Freedom Festival, Pepe Borrás. Integraven la taula: Ignacio Escolar (director d’eldiario.es), Malén Aznárez (presidenta de Reporteros sin Fronteras a Espanya), Manuel Alcaraz (conseller de Transparència i Participació) i Renata Ávila, (program manager en We Want Program).

En nom de la Unió de Periodistes Valencians i com moderadora del debat va assistir la vicepresidenta de l’associació, Amparo García Vilaplana qui en la seua intervenció va destacar el paper de l’associació, en les seues més de 30 anys, com a defensora de la censura i de la llibertat d’expressió de tots els professionals de la informació. A més, Amparo García també va apuntar la dificultat dels periodistes per a accedir a dades que haurien de ser de domini públic i que no es faciliten.

La primera ponent a intervenir va ser Malén Aznárez, presidenta de Reporteros sin Fronteras. Aznárez va fer un breu resum de l’Informe Anual que Reporteros sin Fronteras va presentar al febrer en el qual va ressaltar el nombre de periodistes assassinats i la quantitat de països, més de 60, en els quals encara es practica la censura. Síria i l’Iraq van ser destacats com els països on més periodistes van morir el passat any i Egipte, amb més de 20 periodistes empresonats, un dels països on la llibertat d’informació passa per una situació crítica. Davant aquestes dades Malén Aznárez va destacar la importància de la informació xifrada per als periodistes en zones de conflicte, ja que en aqueixos casos pot salvar-los la vida. Referent a açò va presentar la ‘Guia practica para reporteros en zonas de riesgo’ per a tots els periodistes que s’enfronten a situacions perilloses en la seua labor informativa. La nova versió es distribueix de forma gratuïta, en format PDF que es descarrega de forma directa i anònima des de qualsevol punt del planeta.

El segon a intervenir va ser el conseller de Transparència i Participació Manuel Alcaraz. Després de parlar del nou portal de Transparència de la Generalitat Valenciana i dels avanços que en aquest tema ha realitzat l’actual govern en la nostra comunitat, el conseller va matisar una de les seues primeres frases, ‘La transparència és un mitjà, no una fi’. Alcaraz va afirmar que la transparència ha de ser un mitjà per a lluitar contra la cultura de la sospita, ‘el major càncer de la política valenciana que condueix al seu torn a la desesperança’ va sostenir. El conseller va afirmar que la transparència ‘ha d’estar oberta a la ciutadania perquè és el nou espai d’interacció social que redefinirà les fronteres entre la política i la societat civil, i va afegir que la transparència ‘no pot ser una moda ni una abstracció’

Renata Ávila, de la World Wide Web Foundation i program manager de We Want Program, va voler incidir en la importància de la criptografia i els algorismes i xifrat per a l’activitat periodística. Ens va parlar de la importància de la privacitat de les dades enfront de l’espionatge dels governs i les grans empreses i va voler destacar com en l’actualitat, en unes societats que es pensen més democràtiques i amb més informació s’ha retrocedit a una situació on cada vegada hi ha més control i autoritarisme. Va destacar el cas de França, en un continu estat d’emergència, després de l’atemptats yihadistes, que s’ha convertit en un estat permanent en nom de la seguretat nacional i que coarta la llibertat d’informació.

Valencia, 03.03.2016. Mesa redonda organizada por la Unió de Periodistas Valencians 'Privacidad, Gobierno Transparente y Libertad de Información' del Internet Freedom Festival.

Valencia, 03.03.2016. Mesa redonda organizada por la Unió de Periodistas Valencians ‘Privacidad, Gobierno Transparente y Libertad de Información’ del Internet Freedom Festival.

Ignacio Escolar, director d’eldiario.es va començar afimant que: ‘la transparència és la nova llibertat d’expressió’. Va aprofundir en la importància de l’accés a la informació per part dels periodistes i com no ha sigut tasca fàcil aconseguir-ho amb governs poc transparents que no faciliten dades, que les oculten o transformen segons vagen a ser o no de domini públic. Així mateix, va mostrar el seu suport a la criptografia i a l’ús de bústies segures com a eina habitual per a rebre filtracions segures i anònimes sobre informació general.

Amb la intervanción d’Escolar es va obrir un debat sobre els límits de la transparència i la llibertat d’informació. Davant la mala praxi de l’espionatge massiu que realitzen governs i grans empreses, els ponents es preguntaven on fixar els límits i què fer sobre aquest tema. Escolar va proposar ‘promocionar el programari lliure i utilitzar tècniques d’encriptació’, ‘promocionar la transparència dels algorismes’, seria una bona opció per a Àvila. Aznárez va puntualitzar que ‘un de cada tres internautes no accedeix a la xarxa de forma lliure’ i el conseller Alcaraz preguntava en veu alta què es pot considerar transparència.

Valencia, 03.03.2016. Mesa redonda organizada por la Uni— de Periodistas Valencians 'Privacidad, Gobierno Transparente y Libertad de Informaci—n' del Internet Freedom Festival.

Valencia, 03.03.2016. Mesa redonda organizada por la Uni— de Periodistas Valencians ‘Privacidad, Gobierno Transparente y Libertad de Informaci—n’ del Internet Freedom Festival.

Amb aquesta taula debat oberta la Unió de Periodistes Valencians ha participat en l’Internet Freedom Festival que per segon any consecutiu ha triat València com a altaveu mundial per a reflectir la lluita per la llibertat d’informació en la xarxa i que es prorroga amb moltes més activitats d’aprenentatge multidisciplinari en Les Naus fins a diumenge 6 de març.