(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Fernando Urruticoechea i els periodistes de la TV pública de Polònia premi “Llibertat d’Expressió 2016”

04.05.2016

El guardó es lliurà el 3 de maig -Dia Mundial de la Llibertat de Premsa-  al Paranimf del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la UV i el patrocini de SabadellCAM.

fotos_premis201601La Unió de Periodistes Valencians ha lliurat el Premi Llibertat d’Expressió, en la seua 35 edició, a l’interventor municipal Fernando Urruticoechea, per la seua valenta i incansable lluita per denunciar la corrupció en tots els ajuntaments on ha treballat. Una lluita dura que ha pagat molt cara. Urruticoechea fa més de 28 anys que treballa com a interventor d’ajuntaments. Ha passat per Galdácano, Ermua, Leganés, Castro Urdiales, Crevillent i Oriola. S’ha convertit en un dels funcionaris espanyols que més casos de corrupció ha destapat. Les seues denúncies han aconseguit inhabilitar a dos alcaldes i obrir investigació contra altres 6 alcaldies. La Unió de Periodistes ha volgut premiar aquesta tasca compromesa i denunciar la desprotecció amb que es troben aquests treballadors públics que intenten fer el seu treball denunciant les irregularitats de l’administració i que a canvi només reben pressions, assetjament i solitud.

El segon Premi Llibertat d’Expressió 2016 ha tingut un caràcter més internacional. La nostra associació ha volgut premiar als periodistes de la TV pública de Polònia, per la dimissió en bloc de la seua direcció davant el control i manipulació de la nova llei de mitjans del govern ultraconservador de J. Kaczynski. En representació de tots els companys han arreplegat el premi Katarzyna Janowska, directora de la secció de Cultura en la TVP i Karolina Lewicka, presentadora i reportera de la TVP, acomiadada després de fer-li una entrevista al viceprimer ministre de Cultura.

Marta Hortelano, membre de l’executiva de la Unió de Periodistes Valencians va presentar l’acte. Hortelano no va oblidar als companys periodistes de Unidad Editorial als que els envia, de part de la Unió, tot el suport i ànim durant el dia de vaga que celebraren en protesta de l’últim ERO anunciat pel grup.

Després de la intervenció de Marta Hortelano es va fer entrega dels guardons i van prendre la paraula els premiats. En primer lloc, Fernando Urruticoechea  aprofità el seu discurs per denunciar la persecució a què estan sotmesos els interventors muncipals només per fer el seu treball, controlar la legalitat de la gestió econòmica municipal. Urruticoechea va demanar les autoritats assistents que vetllen per protegir els funcionaris que denuncien els casos de corrupció, i també va fer un cop d’atenció als periodistes i mitjans de comunicació que moltes vegades l’han crucificat per la seua tasca sense donar-li l’oportunitat de réplica i de contrastar la informació. El premiat va posar la corrupció urbanística valenciana com clar exemple de les irregularitats en la gestió pública municipal al servici d’interessos privats i va demanar els ciutadans continuar lluitant per denunciar les conductes deshonestes, no rendir-se, ni deixar-se vèncer pels mafiosos, els corruptes i la putrefacció.

[mk_image_slideshow images=”1222,1283,1282,1281,1280,1279,1278,1277,1276,1275,1274,1273,1272,1271,1270,1269,1268,1267,1266,1265,1264,1263,1262,1261,1260,1259,1258,1257,1256,1255,1254,1253,1252,1251,1250,1249,1248,1247,1246,1245,1244,1243,1242,1241,1240,1239,1238,1237,1236,1235,1234,1233,1232,1231,1230,1229,1228,1227,1226,1225,1224,1223″ image_width=”794″ image_height=”450″]

Katarzyna Janowska va agrair el premi i el poder viatjar a València a arreplegar-ho al costat de Lewicka en nom de tots els seus companys. Després de dedicar el premi a la resta de periodistes de la TV pública de Polònia acomiadats per raons polítiques, afirmà que ‘la llibertat és la condició gràcies a la qual som capaços d’adonar-nos de la nostra missió. Açò significa que quan es veu amenaçada la llibertat de premsa, estem obligats a lluitar. No hi ha llibertat sense llibertat de premsa i no hi ha premsa lliure sense llibertat’ va concloure Janowska.

Especialment dur i emotiu va ser el discurs de Karolina Lewicka. La periodista criticà durament l’actitud del govern de J. Kaczynski amb els periodistes i els mitjans de comunicació. Ha acusat al govern de controlar als mitjans i de convertir-los en divulgadors de propaganda política. Ha culpat a Jaroslaw Kaczynski de governar de forma totalitària i absoluta i d’afeblir la democràcia perseguint a aquells que defensen la llibertat d’expressió. Lewicka ha volgut ressaltar que Europa està en crisi, que el projecte de civilització europea està en perill davant aquests governs radicals i autoritaris que volen que torne el totalitarisme. Ha acabat el seu discurs fent una crida d’unió per a acabar amb aquesta situació i contrarestar aquesta manipulació.

El lliurament dels premis va finalitzar amb el discurs de Sergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes Valencians qui, després de solidaritzar-se amb els companys d’Unidad Editorial, va destacar la mala situació que travessa la professió ‘estem arribant a un punt perillós, patim quasi un 37% d’índex d’atur’. El president aprofità el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa per a presentar l’últim estudi realitzat per la Unió de Periodistes Valencians com a resultat de la II Beca d’Investigació Emili Gisbert. Pitarch va animar a tots els presents a consultar el nostre informe sobre la ‘Crisi en el sector de periodistes i periodistes gràfics a la Comunitat Valenciana 2007-2016’ disponible en la nostra web. Aquest informe és un treball rigorós sobre la situació actual dels periodistes en la nostra comunitat, el primer d’aquest tipus, que reflecteix la mala situació que travessa la nostra professió però que d’altra banda proposa àmbits de treball als diferents agents socials perquè revertisquen aquestes xifres i treballen per aconseguir un pla d’ocupació que millore el futur laboral dels comunicadors. Pitarch també destacà l’exemple dels companys polonesos que van dimitir dels seus càrrecs a la TV pública per oposar-se al control del govern. En eixe camí ha proposat que vaja la nova RTVV pública valenciana, una televisió consensuada, feta per professionals on no es tornen a repetir els despropòsits que ens han portat fins a la situació actual.

Banco_Sabadell