(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians alerta d’una possible vulneració de la Llei de Propietat Intel·lectual amb les fotocòpies de diaris

12.04.2017

València, 12 abril de 2017. La Unió de Periodistes Valencians, organització majoritària de professionals de comunicació en el territori valencià, després de conéixer que el Consell de Transparència ha emés una resolució on dóna el vistiplau a la pràctica del press-clipping o fotocòpia de diaris per a fer un recull de premsa, alerta que “això pot significar una possible vulneració de la Llei de Propietat Intel·lectual, més quan hi ha jurisdicció al respecte que reconeix els drets als editors”.

En aquest sentit, la Unió de Periodistes ha recordat la sentència, ratificada en 2011 per l’Audiència Provincial de Madrid, “d’un jutjat del Mercantil que en 2009 va condemnar a una empresa de press-clipping a cesar la seua activitat, avalant així els drets de propietat intel·lectual dels editors de premsa front a aquestes empreses”.

“Precisament, aquesta sentència i d’altres posteriors, han fet que les empreses de press-clipping necessiten una mena de llicència per tal de poder fer els reculls amb fotocòpies de diaris i on-line”.

D’altra banda, “cal recordar al Consell de Transparència que les notícies que es publiquen als diaris off-line i on-line pertanyen a mitjans de comunicació privats, i per tant aquests continguts estan emparats per la Llei de Protecció Intel·lectual. Amb la qual cosa no poden ser equiparats amb documents o informació de caràcter institucional que sí que són informació pública. Els diaris gaudeixen de la mateixa protecció que un llibre quan es tracta de la seua reproducció, i en cap cas tenen l’etiqueta d’informació pública pel fet de ser reproduïts. És més, la dita reproducció està penalitzada per llei”.

“Una resolució com la del Consell de Transparència pot perjudicar molt al sector periodístic perquè pot fixar un precedent en l’àmbit de la propietat intel·lectual. Per tot això, des de la Unió de Periodistes Valencians demanem al Consell de Transparència que reconsidere la seua postura i canvie la seua resolució sobre el press-clipping”.

Comissió Executiva

Unió de Periodistes Valencians