(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Els i les periodistes i fotoperiodistes agredits el 9 d’Octubre i CIMAC, Premis Llibertat d’Expressió 2018

17.02.2018

L’Assemblea General de socis de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Llibertat d’Expressió 2018 als i les periodistes i fotoperiodistes que el 9 d’Octubre van ser agredits, verbalment i físicament, per grups feixistes d’ultradreta, mentre treballaven cobrint els diferents actes de celebració del Dia de la Comunitat Valenciana. L’Assemblea ha considerat que en defensa de la llibertat d’informació, del dret dels i les periodistes i fotoperiodistes a treballar amb garanties, a poder desenvolupar les seues tasques informatives sense patir agressions ni verbals ni físiques i com a rebuig absolut a les actituds d’aquests col·lectius d’ultradreta que menyspreen, dificulten i fins i tot ataquen el treball dels nostres companys/es cal atorgar aquest premi a tots/es els professionals que eixe dia estaven treballant per a informar a la societat valenciana sobre el transcórrer d’aquest dia festiu.

D’altra banda, la Unió de Periodistes Valencians, entregarà un segon Premi Llibertat d’Expressió 2018, d’àmbit internacional, al col·lectiu mexicà CIMAC, ‘Comunicación e Información de la Mujer’ amb una doble intenció, la de premiar el perillós treball dels i les periodistes mexicanes, que es juguen la vida diàriament per a informar, i el vessant de gènere que aquest col·lectiu desenvolupa amb la seua missió de generar i publicar informació noticiosa sobre la condició social de les dones, assegurar que les i els periodistes incorporen els drets humans de les dones en el seu treball quotidià, així com promoure els mitjans com una eina de transformació educativa i social que servisca com a estratègia perquè les organitzacions civils transmeten les seues activitats, demandes i propostes.

Els guardons es lliuraran el dia 3 de maig de 2018, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

À PUNT, NOU ESCENARI JUDICIAL

Per altra banda, durant la celebració de l’Assemblea Ordinària s’ha explicat la nova situació judicial arran de la presentació en desembre del recurs contenciós-administratiu per les borses temporals d’À Punt. A hores d’ara, el jutge ha plantejat un conflicte de jurisdicció i ens remet al jutjat del social, la qual cosa significa que cal iniciar tot el procediment des del principi.

Per aquest motiu, la Unió de Periodistes i l’Asociación de la Prensa de Alicante presentaran una nova demanda davant l’òrgan que es determine, tot i que no es demanaran mesures cautelars. Després d’haver realitzat les consultes jurídiques pertinents, resulta evident que no té sentit demanar una suspensió cautelar quan ja s’han començat les contractacions de les borses d’À Punt. Aquesta executiva té clar que quan en novembre de 2017 es va votar en assemblea demanar la suspensió cautelar, l’escenari era completament diferent, amb unes borses que encara no estaven en marxa. Per tant, la suspensió es va plantejar en el seu moment per a evitar el començament de les contractacions esmentades, la qual cosa ja no es pot impedir.

Per tant, i atés que demanar una hipotètica suspensió a hores d’ara implicaria exigir l’anul·lació dels més de cent contractes que ja s’han fet, la Unió de Periodistes i l’Asociación de la Prensa de Alicante opten per tornar a presentar el recurs però sense demanar mesures cautelars per a no perjudicar als companys i companyes periodistes ja contractats. En un exercici de responsabilitat, l’executiva de la Unió de Periodistes Valencians no posarà en risc els llocs de treball de les persones que ja s’han incorporat a À Punt.