(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes denuncia el menyspreu al sector i exigeix entrar també en la ‘nova normalitat’

10.06.2020

© Biel Aliño

Des de la Unió de Periodistes Valencians volem denunciar el menyspreu generalitzat al sector periodístic i, en particular, al col·lectiu de periodistes i fotoperiodistes en aquest procés de desescalada cap a una ‘nova normalitat’. Sembla que eixa normalitat arriba a tots els àmbits excepte al nostre.

En primer lloc, cal recordar que el sector dels mitjans de comunicació ha sigut i està sent un dels més afectats pels ERTOs, malgrat haver-se decretat que el periodisme era una activitat essencial durant aquesta crisi sanitària per la Covid-19. És a dir, molts periodistes que haurien de ser considerats treballadors essencials han sigut acomiadats o han vist retallades les seues jornades i, per tant, els seus salaris. I, segons la nostra pròpia enquesta, el 80% de periodistes freelance han patit també una reducció dels seus ingressos.

I ara quan els centres comercials estan ja oberts, quan es permet la concentració de 15 persones en una terrassa o quan s’està plantejant l’obertura imminent de les fronteres per al turisme nacional i internacional, resulta que el treball presencial de periodistes i fotoperiodistes és un problema per a administracions i institucions al qual no es dóna una solució viable.

Entenem, com no pot ser d’altra manera, que l’activitat presencial estiga condicionada per l’adopció de mesures sanitàries i de seguretat, però sense que això supose en la pràctica una excusa amb la qual dificultar la feina de periodistes i fotoperiodistes. Un exemple: han tornat ja les reunions presencials de ministres i consellers però no les rodes de premsa presencials, de la mateixa manera que es planteja que no puguen accedir tots els mitjans de comunicació –sense exclusions- a les competicions esportives. I tot això quan, a més, periodistes i fotoperiodistes de tots els mitjans han demostrat des del principi el seu compromís amb una feina per a la qual han assumit riscos, eixint al carrer des del primer dia de l’estat d’alarma per tal d’informar a la ciutadania.

Atés que estem a punt d’entrar a la fase 3 de la desescalada, des de la Unió de Periodistes exigim una entrada en la ‘nova normalitat’ també per al periodisme i els mitjans de comunicació, en consonància amb la resta de sectors i activitats econòmiques, sense que els protocols sanitaris s’utilitzen d’excusa per a vulnerar el dret a la informació i la llibertat de premsa.

#InformacióElTeuDret
#InformarElNostreDret