(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió exigeix que s’incremente la partida pressupostària destinada a À Punt

16.11.2021

La Unió de Periodistes Valencians vol mostrar el seu descontentament per la partida destinada a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) en l’avantprojecte de pressupostos per a l’any 2022. L’organització considera insuficients els 66,9 milions d’euros previstos, una quantitat que suposa una retallada de l’1,65% respecte de la partida de 2021. Lamentem que ni tan sols s’ha tingut en compte el canvi de criteri en el pagament de l’IVA, que suposa una retallada del 21% i malmet, per tant, la viabilitat econòmica de l’ens. La tisorada és encara més greu si es té en compte que l’avantprojecte de llei de pressupostos contempla un increment del 9,1% en el seu conjunt.

Des de la Unió de Periodistes considerem que aquest avantprojecte de pressupostos minva la capacitat de l’ens públic per convertir-se en l’empresa tractora de la indústria audiovisual valenciana. Així doncs, d’una banda, perjudicarà la capacitat de la ràdio, la televisió i el web de generar informació de qualitat per posar-la a l’abast de la ciutadania. Menys recursos significa menys periodistes en plantilla i dificultats per tirar endavant els espais de producció pròpia. En aquest sentit, la Unió de Periodistes vol reiterar una demanda que ja va formular la seua presidenta en la Comissió per a la millora de la llei del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió: cal revisar l’obligació que el cost de personal no puga superar el terç del pressupost total. Mantenir aquesta limitació és un llast; fer-ho en un context de retallada pressupostària encara ho empitjora.

D’una altra banda, la tisorada imposada pel Botànic perjudicarà greument el sector audiovisual valencià, ja que l’ens públic està cridat a ser l’empresa tractora per aquesta indústria. La retallada pressupostària significarà que moltes produccions deixaran de contractar-se i que les condicions laborals per als treballadors de les productores que oferisquen els seus serveis a À Punt empitjoren. De fet, en els últims anys les penúries pressupostàries de la CVMC han derivat en males condicions laborals, precarietat i temporalitat per al conjunt de la indústria audiovisual, tal com s’ha denunciat des del sector.

En aquest sentit cal recordar que el punt 5 de la llei de Servei Públic de Radiodifusió i Televisió estableix que la prestació del servei públic ha de “contribuir a la creació d’ocupació, a la dignificació professional dels treballadors i treballadores del sector públic i privat de l’audiovisual valencià i a la dinamització econòmica de la Comunitat Valenciana”. Aquests pressupostos ignoren completament el que estableix la llei en aquest punt. No es tracta, en tot cas, de l’únic incompliment. No s’ha de perdre de vista que la llei estableix que la Generalitat té l’obligació de consignar a la CVMC entre el 0,3% i el 0,6% del Pressupost de la Generalitat. La partida consignada per enguany (58,61 milions d’euros) representa el 0,28% del global.

Per totes aquestes raons, comminem a la classe política valenciana, i especialment als partits que conformen el Botànic, a introduir les esmenes necessàries per a millorar la dotació pressupostària a la CVMC. Des de la Unió de Periodistes exigim uns pressupostos que garantisquen una radiotelevisió pública de qualitat, viable econòmicament i dotada dels recursos necessaris per a complir amb la seua obligació de servei públic, alhora que motor de la indústria audiovisual valenciana.