(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Els periodistes Pablo González i Carlos F. Chamorro, Premis Llibertat d’Expressió 2023

04.03.2023

L’Assemblea General de socis/es de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit atorgar dos premis Llibertat d’Expressió 2023. En l’àmbit nacional, l’assemblea ha decidit guardonar al periodista basc, Pablo González, empresonat a Polònia, fa ara un any, sense judici i en aïllament. González està acusat d’espiar per a Rússia mentre cobria la crisi de refugiats provocada per la invasió d’Ucraïna. Polònia acaba de prorrogar l’empresonament preventiu tres mesos més. La Unió de Periodistes reclama l’excarceració del periodista i la celebració d’un judici just amb garanties.

En l’àmbit internacional s’ha decidit premiar al periodista nicaragüenc, Carlos Fernando Chamorro Barrios, exiliat del seu país, per segona vegada, davant la persecució política exercida pel règim de Daniel Ortega, que ha perseguit i empresonat a centenars d’opositors i periodistes des del seu retorn al poder en 2007.

Carlos F. Chamorro és un periodista d’investigació independent nicaragüenc, fundador i editor de Confidencial, un diari digital que combina el periodisme d’investigació i l’anàlisi de l’actualitat. Chamorro és el fill menor de l’expresidenta de Nicaragua Violeta Barrios de Chamorro i Pedro Joaquín Chamorro Cardenal, periodista nicaragüenc i editor de La Prensa que va ser assassinat a tirs el gener de 1978 durant el règim de Somoza.

Des de l’any 2019 Carlos F. Chamorro ha hagut d’exiliar-se dues vegades a Costa Rica després que la policia entrara a les oficines del Confidencial en desembre de 2018 i a la seua pròpia casa l’any 2021, sense cap ordre judicial i amb l’únic objectiu de detindre’l i imputar-li algun delicte. En 2021 el règim de Daniel Ortega va despullar a Chamorro, i altres intel·lectuals i activistes, de la nacionalitat nicaragüenca.

Pel seu compromís amb el periodisme, per continuar informant sobre Nicaragua des de l’exili, amb tot el que això implica, l’assemblea decideix atorgar el guardó de 2023 al periodista Carlos F. Chamorro en representació de tots i totes les periodistes nicaragüenques que es troben en la mateixa situació.

El guardó es lliurarà el 3 de maig de 2023, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, en l’Aula Magna de la Nau.