(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La nova llei d’À Punt suposa la tornada a un model de televisió partidista

28.06.2024

L’aprovació de la nova llei de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana suposa una tornada al model de televisió partidista, sense control independent del seu contingut. El nou text modifica la manera com es conforma el Consell d’Administració -actual consell rector-, el qual estarà copat únicament per membres triats pels partits polítics amb majoria absoluta -abans per majoria qualificada-, en un clar retrocés pel que fa a la pluralitat de l’ens, que anteriorment comptava amb membres de la societat civil i representants dels treballadors. També elimina el paper supervisor del Consell de la Ciutadania, i qualsevol poder de decisió al Consell d’Informatius, les funcions del qual queden diluïdes per a evitar qualsevol vigilància sobre possibles continguts partidistes. Una llei que no garantix el finançament mínim i tampoc posa sostre a una possible hipertròfia econòmica i, per tant, confia a la voluntat dels polítics de torn deixar morir la radiotelevisió pública de tots els valencians i valencianes per infrafinançament o dotar-la amb uns pressupostos excessius.

De les més de vint esmenes que va presentar la Unió de Periodistes Valencians a la llei, només se n’han tingut dos en consideració: la garantia que els informatius continuaran sent exclusivament un servei públic; i l’equiparació econòmica dels professionals que treballen per a la Corporació des de productores externes, amb les retribucions dels treballadors de la casa. Propostes reflectides en el text i que tenen la voluntat de garantir el servei públic i la no privatització dels serveis informatius, així com evitar la creixent precarització dels professionals de l’audiovisual valencià. Tot i això, s’han quedat moltes esmenes en l’aire que intentaven evitar que la radiotelevisió valenciana torne a ser una televisió al servei dels partits polítics en el poder.

El nou text també deixa en l’aire el procés de selecció de personal, en el qual hi ha al voltant de 800 professionals de la informació inscrits. Això, a banda d’inestabilitat laboral, genera despeses i molta incertesa innecessària als professionals de l’actual plantilla, i entre els aspirants a formar-ne part. Per tant, exigim que hi haja una solució, com més prompte millor, perquè se celebre el procés selectiu de personal i es resolga per fi la interinitat de la plantilla d’À Punt. A més, el fet d’obviar la necessitat de promoure el valencià, una de les raons de ser de la radiotelevisió pública, així com els possibles canvis en el llibre d’estil, no són bons auguris per al futur d’À Punt.

Des de la Unió de Periodistes Valencians continuarem vetlant perquè no es tornen a cometre errades del passat i els professionals de la casa puguen informar sense pressions polítiques. I defensarem sempre uns mitjans de comunicació públics, de qualitat, en valencià, independents dels poders polítics, ben dotats econòmicament i que impulsen el sector audiovisual valencià. Tot el contrari de l’esperit d’esta llei, que busca evitar la fiscalització, no es compromet a garantir la supervivència econòmica de l’ens, obvia el paper de la CACV com a motor del sector audiovisual i desprestigia el valencià i als valencianoparlants.