(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Manifest de les 157 periodistes amb Visió de Gènere en el marc de l’Encontre Internacional de Barcelona

19.04.2016

encontre_genere_barcelona157 periodistes amb Visió de Gènere, de 27 països i de quatre continents han elaborat el següent manifest fruit de les jornades de treball que s’han dut a terme del 14 al 17 d’abril a Barcelona amb motiu del VI Encontre internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i les reunions prèvies de la Xarxa Mediterrània i GAMAG-Europe.

El manifest consta dels següents punts.

·  Constatem la discriminació i les violències que pateixen les periodistes i comunicadores en el món.

· Reclamem una representació no estereotipada de les dones en els continguts informatius, donant veu a les dones i reflectint tota la seva diversitat.

· En front l’incompliment de l’apartat J dels Acords de Beijing, sol·licitem la creació de programes feministes i en defensa dels drets de les dones als mitjans, especialment públics, tal i com succeeix amb altres països de la xarxa, com és el cas de la televisió pública colombiana.

·  Demanem que es combati el tractament estereotipat, discriminatori i racista que s’acostuma a donar a la realitat i a la diversitat de les dones indígenes i migrants. Cal desmuntar tot allò que desvalori l’aportació històrica, la realitat plural i la lluita de les dones indígenes i migrants.

·  Manifestem el rebut a les guerres que forcen el desplaçament de persones que busquen refugi i reclamem l’apertura de fronteres, ja que emigrar és un dret humà reconegut.

encontre_genere-barcelona02·  Exigim una major cobertura informativa de la situació de les dones refugiades que les mostri com a protagonistes i es doni visibilitat a les violències a les que es veuen sotmeses. També cal fer esmena a la casi nul.la comunicació de les Institucions Europees sobre la situació de les refugiades.

·   Denunciem l’augment de la intimidació cibernètica i les amenaces que pateixen les dones periodistes pel simple fet de ser dones exercint la seva professió.

· Fem una crida a les empreses periodístiques i de comunicació a actuar contra les informacions de caràcter sexista i amb patrons patriarcals, a més de la creació de manuals d’estil que reforcin la informació i la comunicació amb perspectiva de gènere sobre els drets de les dones.

·  Treballarem per a fer possible,  a través de les xarxes, el “segell amb qualitat de gènere” dirigit a les empreses de comunicació i departaments de premsa i comunicació de les institucions públiques.

·       Ens comprometem a treballar amb les institucions que estiguin més a prop de la ciutadania europea per aconseguir canvis en els continguts dels mitjans.

·       Constatem la necessitat d’incentivar la participació de les dones als sindicats generalistes per tal de millorar les condicions de treball de les periodistes. La feminització del periodisme ha contribuït a la seva precarització tot i que els llocs de poder continuen majoritàriament sent per als homes.

·       Ens comprometem a treballar a través de les noves tecnologies, amb noves formes de comunicació per internet, perquè ens sembla una via de visibilització de les dones així i d’una perspectiva de treball local i global.

·       Finalment reclamem el compliment dels instruments legals internacionals al servei dels drets de les dones, com el conveni d’Estambul, la Resolució 1325 de l’ONU o el Capítol J de la Plataforma d’Acció de Beijing.

 

A més del manifest també s’han fet els següents pronunciaments:

· Denunciem i rebutgem el maltracte informatiu, esbiaixat, masclista i denigrant cap a la presidenta del Brasil, DilmaRousseff. I exigim que es respecti l’ordre institucional del compliment del mandat de la seva elecció presidencial.

·  Ens pronunciem a favor d’un judici per feminicidi en el cas d’AnadreaAramayo, filla de la periodista boliviana Helen Álvarez Virreira i denunciem la manca de garanties judicials que s’han observat durant el cas.

·  Sol·licitem la llibertat per a l’advocada-mediadora ArantzaZulueta, que ha estat clau en el procés de pau del País Basc i que actualment és una de les 46 preses polítiques d’un total de 400 persones preses basques.

 

Valoració

Després de 4 dies de trobades, amb les reunions prèvies de la Xarxa Mediterrània, GAMAG-Europe i les Jornades Internacionals, MontserrratMinobis, presidenta de la XIPDIC.CAT ha declarat que: “ha estat un èxit de participació i d’organització. El balanç és que n’hem sortit més enfortides i amb l’objectiu de tirar endavant projectes comuns i, com recull el manifest, continuar la lluita global contra la violència i la defensa dels drets de les dones, especialment pel que fa a la cultura de la pau, i la defensa de les dones migrades i refugiades”