(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Com enfocar la informació de cara al Dia Mundial d’Acció enfront del VIH i la Sida?

26.11.2019

El Comité Antisida de València i la Coordinadora d’Associacions del VIH i Sida a la Comunitat Valenciana, CALCSICOVA, han organitzat aquest matí un desdejuni per a professionals de la comunicació en el Col·legi Major Rector Peset de la UV amb la col·laboració de la Unió de Periodistes Valencians.

La trobada, emmarcada en la European Testing Week i el Dia Mundial d’acció enfront del VIH i la Sida (1 de desembre), ha comptat amb la intervenció de la periodista i sexòloga, Belinda Hernández, una de les comunicadores amb més experiència en l’estat espanyol en la formulació d’estratègies contra l’estigma del VIH perpetuat en els mitjans de comunicació.

En l’acte s’ha entregat als i les periodistes assistents un dossier d’informació bàsica sobre VIH per a facilitar l’elaboració dels articles d’una forma connectada a la realitat actual del VIH, evitant l’ús de terminologia que estigmatitza a les persones afectades.  “Les entitats socials busquem visibilitat mediàtica, però no ens val qualsevol visibilitat si contradiu els valors d’inclusió, o si estigmatitza a les persones generant més barreres” comenten des del Comité Antisida.  “L’objectiu de comunicar sobre VIH hauria de ser evitar nous diagnòstics generant consciència col·lectiva”.

En la trobada, Belinda Hernández, actual responsable de la campanya #YoTrabajoPositivo de la coordinadora estatal Trabajando en Positivo, ha fet un recorregut pel tractament informatiu del VIH i la sida en els últims 35 anys a Espanya i ha plantejat a les/els periodistes assistents la necessitat de generar un vincle conscient entre l’àmbit social i els mitjans de comunicació. “Ja no hi ha tants/es periodistes especialitzats/des en salut sexual, com hi havia fa uns anys, per a fer un abordatge integral amb una perspectiva crítica junt amb les associacions, per la qual cosa necessitem periodistes conscients i, a més, noves aliances entre associacions i mitjans”.

De cara a tractar la informació referent al Dia Mundial d’Acció enfront del VIH i la Sida, des del Comité Antisida de València i CALCSICOVA consideren vital establir un nexe saludable amb els mitjans de comunicació, que permeta traslladar adequadament a la societat la importància de la prevenció del VIH i de no estigmatitzar a través del llenguatge a les persones afectades, ja que es tracta d’una ITS que cada dia suma un nou diagnòstic a la Comunitat Valenciana.

DESCARREGA ACÍ EL DOSSIER AMB TERMES PREFERIBLES I ADEQUATS

Més informació o dubtes:
Pilar Devesa: 664 258 224
comunicacion@comiteantisidavalencia.org / @ComiteVLC

Les periodistes Violeta Tena (vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians) i Pilar Devesa (Comité Antisida) – Foto: Marcos Bañó