(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Denunciem l’assetjament, per part del PP d’Oriola, a Fernando Urruticoechea, Premi Llibertat d’Expressió 2016 

01.06.2016

Fernando Urruticoechea ha posat en coneixement de la Unió de Periodistes Valencians l’última ofensa a què ha estat sotmés en l’Ajuntament d’Oriola on ostenta el lloc d’interventor municipal.

Davant aquest nou atac contra la seua persona, l’interventor ha confiat en l’Observatori de la Ciutadania contra la Corrupció que una vegada més ha eixit en la seua defensa amb una carta, registrada divendres passat 27 de maig, dirigida al president del govern en funcions Mariano Rajoy. En aquesta carta l’Observatori informa a Rajoy del ‘maltractament’ i ‘assetjament’ per part de l’equip de govern del Partit Popular d’Oriola al seu interventor municipal aquestes últimes setmanes després de rebre el Premi Llibertat d’Expressió 2016. El guardó de la Unió de Periodistes Valencians li ha donat una major visibilitat i notorietat mediàtica a Urruticoechea, qui el passat 3 de maig, Dia de la Llibertat de Premsa, va voler compartir amb tots els periodistes presents en l’acte de lliurament dels Premis l’assetjament, les pressions i les persecucions a les quals ha sigut sotmés, així com les trames de corrupció i il·legalitats que emboliquen als ajuntaments en els quals l’interventor ha exercit el seu exercici professional i exclusivament a l’actual consistori on treballa, el d’Oriola.

Aquest reconeixement a la valenta labor d’un funcionari que compleix amb la seua tasca no sembla haver agradat al PP d’Oriola que ha intensificat el seu enfrontament amb l’interventor amb accions que, més enllà de perjudicar a Urruticoechea, abasten ja a la seua família i al seu treball.

En la seua carta a Rajoy, l’Observatori de la Ciutadania contra la Corrupció destaca els dos últims atacs a Fernando Urruticoechea. En primer lloc, la negació d’un permís per a gaudir d’un viatge a Budapest amb la seua família. Permís que li va ser denegat el dia previ al viatge sense notificació ni resolució administrativa.
En segon lloc, l’aprovació en el ple del passat dijous 26 de maig de la implantació del sistema de fiscalització prèvia limitada, la qual cosa possibilita limitar la capacitat de control de la legalitat per part de l’interventor.

En el relat de la carta que adjuntem queda palesa el nivell d’assetjament laboral al que l’alcalde, Emilio Bascuñana, i l’edil d’Hisenda i Recursos Humans, Rafael Almagro, tots dos del Partit Popular, sotmeten a Fernando Urruticoechea. L’últim atac frontal ha sigut la petició per a viatjar amb la seua família registrada el passat 6 de maig per a iniciar un viatge el dia 24. Després de no rebre resposta, Urruticoechea va reiterar la sol·licitud el 19 de maig acompanyant la petició d’un informe psicològic i dels bitllets d’avió per a tota la família. El dia 23 finalment se li va comunicar, a través del sistema Gestiona, de gestió interna dels ajuntaments, que el permís no se li concedia, per la qual cosa no va poder recórrer la decisió. En aquest cas el senyor Almagro esperà al dia d’abans per a deixar a Urruticoechea sense capacitat de reacció ja que davant una situació similar en la seua petició de vacances de Nadal sí va poder recórrer davant la jutge la denegació, o davant la negació del permís per a vindre a València a recollir el Premi Llibertat d’Expressió 2016 se li va acabar concedint després d’un recurs.
D’altra banda, davant els continus desacords entre Bascuñana i Urruticoechea, dijous passat el PP, amb suport de Ciudadanos, va aprovar canviar el sistema de fiscalització i control interventor perquè solament es realitze una fiscalització prèvia de la despesa molt limitada. D’aquesta forma van aprovar eliminar el ‘molest’ control previ de legalitat, la qual cosa demostra que a l’alcalde ‘li importa molt poc el principi de legalitat i no vol tenir impediment algun a la seua arbitrarietat’, apunta l’Observatori.

En la seua carta a Rajoy, l’Observatori demana que realitze un estudi de la situació dels interventors, que malgrat ser treballadors estatals ‘treballen en condicions de dependència absoluta en ajuntaments, depenent en el seu règim de personal d’aquells polítics i funcionaris sobre les decisions dels quals han d’exercir un control’. L’Observatori recomana també ‘organitzar als interventors i altres funcionaris amb una dependència centralitzada, impedir que puguen ser sotmesos a pressions d’aquells als qui controlen i establir un registre ministerial on siguen analitzades les seues actes i mecanismes d’inspecció a partir de les mateixes com a mesura per a fiscalitzar les actuacions de les administracions autonòmica i municipal’.

Des de la Unió de Periodistes Valencians ens sumem a aquestes peticions de l’Observatori de la Ciutadania contra la Corrupció i denunciem l’assetjament al que aquest treballador estatal s’està veient sotmés sense cap mecanisme de defensa al que es puga acollir. Esperem que Mariano Rajoy escolte aquestes peticions i pose fi a aquesta intolerable persecució laboral per part del partit al que respresenta. Així mateix, reiterem el nostre ànim a Fernando Urruticoechea al que des de la Unió de Periodistes li demanem que seguisca lluitant com fins ara i complint amb les seues tasques sense deixar-se acoquinar.




València, 31 de maig de 2016

Descàrregar Nota de Premsa del Observatorio Contra la Corrupción

Carta a Rajoy