(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes apropa la premsa a les aules en la 5a edició dels tallers ‘Llegir Premsa als IES’

11.01.2018

14 periodistes associats/des han participat en aquesta iniciativa de l’Obra Social “la Caixa”

‘Informació, coneixement, quart poder, manipulació, censura, veracitat, objectivitat, pluralitat…’, amb aquestes paraules defineixen els alumnes de 3r i 4t de l’ESO allò que els suggereix el concepte ‘premsa’. Ens ho conta la periodista Empar Peiró, una de les 14 persones associades que enguany ha impartit el taller ‘Llegir Premsa als IES’ que la Unió de Periodistes Valencians organitza gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

Des que el taller arrancara en el curs escolar 2013-2014, any rere any les conclusions dels periodistes es repeteixen com si es tractara d’un mantra. ‘La gran majoria de l’alumnat de 14 i 15 anys no té definit el concepte de mitjans de comunicació ni la seua importància i en tot cas arrosseguen, se suposa que des de casa, una imatge nociva. No són consumidors d’informació, ni tan sols a Internet. Se n’assabenten d’alguna cosa per la captació accidental de les notícies en el televisor de casa i alguns, per les xarxes socials, de fonts no verificades. Estar desinformats no els importa. No ho consideren de primera necessitat’, reflexiona la nostra companya Empar Peiró, veterana ja en aquest taller, que destaca la importància d’aquesta iniciativa de la Unió de Periodistes Valencians i la necessitat de donar-li continuïtat i visibilitat en més i nous instituts, idea que comparteixen la resta de companys/es.

No obstant aquestes conclusions poc encoratjadores, altres periodistes que han gaudit de l’experiència ens confirmen que gràcies a aquesta iniciativa ‘la idea socialment preconcebuda i estesa que els joves són conformistes i no es preocupen pel món que els envolta ha quedat totalment obsoleta’. Laia Ramos afirma que ‘a mesura que avançava el taller s’ha pogut observar com l’interés dels alumnes anava augmentant. Pel que fa a la premsa i al paper dels periodistes, els joves han sabut deduir com hauria de ser el periodisme i han arribat a un acord sobre quin tipus de periodisme és el que volen consumir: un objectiu i imparcial al servei de la societat. A més, han entés la importància que té el periodisme i el seu paper com a arma dels ciutadans per evitar que la societat siga manipulable, i han condemnat els atacs a la llibertat d’expressió’.

Així, aquest taller aconsegueix assolir el seu repte inicial tractant temes d’actualitat importants que fan reflexionar els i les alumnes sobre la realitat que hi ha fora de les aules. Un clar exemple va ser l’enfocament que Mar Vivó va donar-li a les seues classes. La nostra companya va fer un simulacre de roda de premsa amb els temes proposats pels estudiants: prostitució infantil i refugiats sirians. Aquest últim tema va ser plantejat perquè en un dels grups hi havia una alumna refugiada que volia traslladar les seues vivències a la resta de companys/es. Aquesta sessió va servir per a què la persona refugiada es sentirà compresa pels seus companys, i d’altra banda els companys es documentaren i informaren del que estava passant a Síria i van entendre millor el conflicte. ‘Es van fer moltes reflexions i va quedar palés que com a ciutadans era imprescindible estar informats i demanar explicacions, d’aquesta manera també reflexionàrem sobre com exercir el periodisme d’una manera responsable’, afirma Vivó.

I si parlem de responsabilitat una part del periodisme on en cal tindre molta és, sense dubte, a l’hora de triar la imatge que acompanyarà a la informació. Debat moral que Maite Ducajú va presentar al seu alumnat que reflexionà sobre la conveniència o no de l’ús d’imatges violentes o de menors en el tractament de notícies prenent com a exemple la foto del xiquet sirià mort en la platja o els atemptats de les Rambles aquest estiu.

Especialment rellevant fou la persona triada pel company Fulgencio Torremocha per acudir al seu IES a l’exercici de simulacre de roda de premsa. A més de comptar amb companys periodistes com Salvador Enguix, el periodista va aconseguir que participara en Alzira la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, qui no va dubtar en acceptar la invitació i va quedar encantada amb l’experiència, oferint-se a col·laborar en altres activitats que ajuden a difondre entre els i les escolars els valors de Justícia.

Altres companys com Alejandro Moles, Gonzalo Gayo o José Luis Morales optaren per fer enquestes entre els i les alumnes amb resultats de tot tipus. Moles i Gayo destacaren que dels/les enquestats/des pocs alumnes van confirmar llegir premsa, sent l’esportiva la més consumida en aquestes edats. Així, l’enquesta de Gonzalo Gayo va fer palés el nul interés per la premsa escrita, però curiosament, la gran consideració que els i les alumnes tenen de la professió periodística. Les conclusions a l’IES de Morales foren més positives. Una bona part dels/les alumnes confirmaren fullejar una vegada a la setmana el diari en casa. En qualsevol cas, el que sí que confirmen les enquestes és que l’alumnat de 3r i 4t d’ESO s’informa de l’actualitat pels informatius de la televisió i les xarxes socials. ‘La seua aposta comunicativa són les xarxes socials, mantenint una activa presencia en Facebook, Twitter i Instagram’, conclou Gayo.

Myriam González, Nerea Álvarez i Pilar Danza també tractaren el tema de la informació a través de les xarxes socials durant les seues sessions. Nerea Álvarez les presentà com a un canal a través del qual arribar als mitjans, a la premsa, sobretot digital. Així mitjançant temes paral·lels al taller com les notícies falses, poc contrastades o manipulades va aconseguir crear expectació i despertar la curiositat de l’alumnat amb exemples senzills i cridaners vistos en xarxes socials. Pilar Danza va introduir en les seues conclusions un concepte interessant, la importància que els i les adolescents donen a la imatge, siga foto o vídeo, i a les xarxes socials basades en el fet visual, Youtube i Instagram. ‘Parlant i preguntant als joves em vaig adonar que són vertaders seguidors dels youtubers’, afirma Danza. Precisament, Myriam González va aprofundir en un dels debats que més preocupa a la nostra professió. Va preguntar als estudiants si pensaven que amb la proliferació de la premsa digital la premsa impresa desapareixeria. No ho dubtaren ni un moment, la resposta de l’alumnat va ser un rotund sí. A aquestes conclusions Julia Arroyo afegia que ‘malgrat ser una generació que ha nascut en l’era digital desconeixen pàgines on acudir per a cercar informació o notícies d’actualitat, tan sols van a Google o Wikipedia i fan servir molt pocs periòdics digitals o altres mitjans més especialitzats’.

La valoració per parts dels 14 periodistes que han participat en aquesta 5a edició de les beques ‘Llegir Premsa als IES’ de l’Obra Social “la Caixa” és un any més positiva. Enguany repetien experiència alguns/es companys/es, per a altres, com Remei Pérez, era la primera vegada, un primer apropament al món de la docència on afirma que s’ha adonat de la importància d’integrar l’estudi de la premsa, els mitjans de comunicació i la informació als instituts.

Esperem, des de la Unió de Periodistes Valencians, seguir repetint aquesta experiència amb l’Obra Social “la Caixa” i arribar a gran part dels IES públics de la nostra xarxa d’educació per a aconseguir mostrar a l’alumnat la importància d’estar ben informats per a esdevindre ciutadans crítics dins la nostra societat.