(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians celebra el 40 aniversari dels Premis Llibertat d’Expressió i atorga el guardó de 2021

10.12.2021

 

Imatge: Marga Ferrer. De esquerra a dreta: Mireia Comas, Premi Llibertat d’Expressió 2021 i Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians.

La Unió de Periodistes Valencians ha presentat aquest matí en roda de premsa el Premi Llibertat d’Expressió 2021, amb la guardonada Mireia Comas present, així com el llibre i el documental que l’associació ha creat per a celebrar el 40 aniversari dels seus guardons.

L’assemblea de la Unió de Periodistes Valencians va decidir atorgar el Premi Llibertat d’expressió 2021 als i les periodistes i fotoperiodistes que han patit les conseqüències de l’encara vigent Llei Mordassa. Tot i que enguany el guardó tenia un esperit col·lectiu, es va decidir personalitzar-ho en la figura de Mireia Comas, fotoperiodista que va ser notícia arran de la seua detenció per part dels Mossos d’Esquadra mentre cobria un desnonament a Terrassa i serà l’encarregada de recollir el guardó en l’acte de lliurament a La Nau.

La Fiscalia i l’acusació demanaven per a Mireia Comas un any de presó i una multa de 170 euros per una presumpta agressió a una agent dels Mossos d’Esquadra mentre cobria un desnonament. El 2 de desembre de 2020 es va celebrar el judici, la sentència publicada el 17 de desembre va absoldre la fotoperiodista en no acreditar-se l’agressió i en veure ‘contradiccions’ en la versió policial.

La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, ha recalcat que “el de Mireia Comas és només un exemple dels efectes de la Llei Mordassa contra els i les professionals de la informació i per extensió contra la llibertat d’informació i el dret a informar. Cada vegada amb més freqüència coneguem casos de periodistes detinguts, colpejats, processats… Per aquest motiu amb el guardó d’enguany volem reivindicar, una vegada més, la derogació d’aquesta llei perversa que impedeix l’exercici de la professió periodística i deixa als i les professionals desemparats i en una greu situació de vulnerabilitat només pel fet de fer el seu treball”.

Durant la roda de premsa la guardonada ha destacat la importància que els fotoperiodistes tinguen suport per seguir tenint ganes i força per fer la seua feina. Mireia Comas ha afirmat que “és molt difícil viure amb la pressió constant de no saber què passarà quan marxes a treballar i aguantar les intimidacions i amenaces dels cossos policials i el poder discrecional que els hi atorga la llei mordassa”.

Noa de la Torre ha continuat explicant que no podem normalitzar ni acostumar-se als vetos a periodistes i mitjans per part de partits polítics, a les rodes de premsa sense preguntes, a l’intent de qüestionar l’existència dels mitjans públics en la nostra llengua, a l’assenyalament de periodistes per a posar-los en el centre de la diana… A més, la presidenta de la Unió ha assegurat que l’arribada de la pandèmia no ha fet sinó agreujar el problema. “La pandèmia és la nova excusa per a restringir el lliure exercici d’una professió. Per a limitar la llibertat d’informació, en definitiva. Des de la Unió de Periodistes ens hem mobilitzat contra tot tipus de restriccions. Per aquest motiu, en una data com la de hui els 40 anys dels premis Llibertat d’Expressió són també els 40 anys d’una denúncia que, malauradament, encara continua vigent: que en aquest país el periodisme no es pot exercir amb total llibertat”.

Per a celebrar aquests 40 anys del naixement dels Premis Llibertat d’Expressió, l’associació ha presentat un llibre i un documental. El llibre, “40 anys de la Unió de Periodistes Valencians. Cròniques per a un aniversari” editat per Vincle, és un document coral, redactat per 40 periodistes que d’alguna manera han format part de la Unió de Periodistes Valencians i dels últims 40 anys del periodisme valencià. El llibre recull fites importants per a la Unió: des del 23F i la Transició al naixement de la Unió de Periodistes Valencians, el nostre vincle amb la FAPE, la censura a Fragments, el tractament mediàtic de l’accident del metro, l’obertura i tancament de RTVV, l’aparició d’À Punt o el futur dels mitjans de comunicació. El llibre estarà a la venda en la web de l’editorial Vincle i en llibreries.

“El llibre que presentem és un homenatge a tots eixos noms que han fet de la Unió el que som hui. Un homenatge a tot el que hem viscut com a periodistes en els darrers 40 anys. Un homenatge al periodisme que hem fet i al periodisme que volem” ha destacat Noa de la Torre.

Durant la roda de premsa s’ha mostrat també un avanç del documental “Història d’una lluita’. Unió de Periodistes Valencians: 40 anys per la defensa de la llibertat d’expressió” produït per Taller Mediàtic que es projectarà durant la gala de la vesprada. “Aquest documental és un homenatge a la història d’eixa lluita. Una síntesi de la nostra estima per la Unió de Periodistes i pel periodisme”, ha conclòs la presidenta.

La gala podrà seguir-se via streaming pel nostre canal de YouTube.