(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Recomanacions per a millorar la informació sobre el suïcidi en els mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana

22.05.2018

La Conselleria de Sanitat ha llançat una campanya, una web i una guia per a mitjans de comunicació, elaborada en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians, amb l’objectiu de “trencar el silenci” sobre el suïcidi i poder aplicar mesures preventives contra aquest problema de salut pública.

L’acte ha comptat també amb la presència de la presidenta de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre qui ha explicat aquestes recomanacions que els mitjans de comunicació haurien d’aplicar per a millorar la informació sobre el suïcidi.

El document, que us adjuntem, conté un decàleg amb recomanacions específiques per millorar la informació a l’hora d’abordar aquests temes, sota la premissa que el silenci no ajuda a prevenir els suïcidis.

El decàleg recull recomanacions sobre com evitar l’ús de les imatges, les descripcions detallades o les entrevistes a testimonis del succés. A més, es recomana incloure en les notícies la idea que el suïcidi es pot prevenir, i la importància de tractar amb especial cautela els suïcidis de persones amb transcendència social.
D’altra banda, s’aconsella explicar que les causes no són senzilles sinó que responen a múltiples factors o evitar expressions que puguen dotar al suïcidi de connotacions heroiques o de martiri.

Noa de la Torre ha destacat el paper fonamental dels mitjans de comunicació en aquesta tasca en què “no han d’oblidar el seu paper social però sent conscients que el tractament de la informació pot generar dos efectes, el de contagi o el de prevenció del problema, i és precisament en aquest punt on aquest decàleg pot jugar un paper fonamental”, ha destacat la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians.

RECOMANACIONS RESPECTE AL TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ SOBRE EL SUÏCIDI