(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Presentada la Guia per al professional autònom i un informe sobre la precària situació del periodisme freelance a la Comunitat Valenciana

28.06.2018

28.06.2018, València. Presentación de la guía de la Unió de periodistas Valencians para el profesional autónomo e informe sobre la situación del periodismo freelance.
En la foto, la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre (i) y la autora de la guía y del informe, Lorena Ortega (d).
Foto: Biel Aliño/Unió de Periodistes Valencians

La Unió de Periodistes Valencians ha presentat aquest matí, en la seu de la UOC a València, el resultat de la IV Beca d’investigació periodística Emili Gisbert. Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians i Lorena Ortega, periodista associada guanyadora de la beca, han presentat la Guia per al professional autònom, un complet manual que pretén resoldre d’una forma pràctica tots els dubtes que li puguen sorgir al o la periodista o fotoperiodista que treballe com a freelance i mostrar-li els passos a seguir en diferents situacions laborals, així com els drets i prestacions als quals pot accedir i sol·licitar. L’objectiu final és poder disposar d’una eina per al necessari apoderament del i la periodista i fotoperiodista autònom/a que resolga d’una forma ràpida els seus dubtes més comuns amb exemples, models, enllaços i annexos senzills i de gran utilitat.
A més de la guia, el treball de la beca es completa amb una anàlisi del sector del periodisme freelance a la Comunitat Valenciana i una proposta de decàleg dels drets del periodista autònom/a.
La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre va iniciar la roda de premsa parlant de l’impacte devastador de la crisi econòmica en la professió periodística. Una de les conseqüències d’aquest impacte és “el desmantellament de les redaccions que es produeix en paral·lel a l’augment de les contractacions en precari. Una precarietat laboral que afecta de ple als periodistes i fotoperiodistes freelance que, com explica aquest informe, no arriben a sumar uns ingressos mínims de 1.000 euros nets al mes, i en el 38% dels casos no aconsegueixen ni els 500 euros mensuals”, puntualitza Noa de la Torre.

Aquest manual pretén resoldre tots els dubtes que li puguen sorgir al periodista i fotoperiodista que treballarà com a autònom, des de les seues obligacions fiscals, com ha de facturar, o com portar la comptabilitat, fins a temes tan bàsics com saber a quines prestacions té dret o si és necessari donar-se d’alta com a autònom, ja que no en tots els casos ho és. Lorena Ortega ha redactat un manual clar, directe, amb exemples que resumeixen els principals dubtes als quals s’enfronten els professionals freelance i fins i tot alguns problemes reals sobre drets laborals i drets d’autor que desconeixen. “Acompanyem cada epígraf d’enllaços als models a emplenar i fins i tot proposem contractes-model. També destaquem les situacions de desavantatge del periodista freelance enfront del de plantilla. L’objectiu final és poder disposar d’una eina d’utilitat per al periodista i fotoperiodista autònom”, apunta Lorena Ortega.

Partint d’aquesta realitat, aquesta beca va realitzar una enquesta per a conéixer en quina situació professional i laboral es troben els freelance que treballen a la Comunitat Valenciana com a periodistes, fotoperiodistes o en gabinets de comunicació. L’anàlisi de totes aquestes dades ens dóna un escenari crític amb el següent perfil del periodista freelance: un periodista/fotògraf amb més de deu anys d’experiència. Que ha hagut de donar-se d’alta com a autònom per obligació o condició necessària per a poder treballar. Que cotitza el mínim com a autònom, per la qual cosa no tindrà prestacions com el dret a atur o baixes per malaltia professional, a més d’una jubilació baixa. Sense contracte i sense capacitat de negociar les tarifes amb els mitjans amb els quals col·labora, que són tarifes a la baixa i en progressiu descens. Que cobra menys de mil euros nets al mes, sent el percentatge més alt el dels freelance que tenen ingressos nets per sota dels 500 euros. Que d’entre aquells que no aconsegueixen ingressar 500 euros nets al mes, el 94,5% treballa en periodisme (escrit, digital, periodisme gràfic, ràdio, televisió o multimèdia). Que malgrat aquests baixos ingressos treballen vuit o més de vuit hores al dia. I que, a més, no tenen una altra font d’ingressos que els menys de mil euros nets al mes que cobren com a freelance.

Amb les dades llançades en aquest informe, des de la Unió de Periodistes Valencians volem apuntar també una sèrie de drets bàsics que té, o que hauria de tindre, el periodista i el fotoperiodista freelance. Hem elaborat un decàleg, una proposta de mínims i oberta, que presentem com a conclusió després d’analitzar les dades de l’enquesta sobre la situació del sector, de parlar amb responsables de diferents associacions i sindicats de periodistes i de la lectura de documents sobre el periodisme freelance, així com els últims informes de l’APM que aborden la qüestió.

“Ser freelance no hauria de ser a priori una cosa negativa, però ha de trobar-se el punt en el qual la relació amb els mitjans de comunicació siga justa i amb retribucions dignes. Solament així es podrà garantir una informació de qualitat. Per açò, incloem com a eina d’apoderament aquesta proposta de decàleg de drets dels professionals freelance. Alguns punts poden semblar evidents, però en la pràctica veiem que no es compleixen”, conclou Lorena Ortega.

PODEU DESCARREGAR ACÍ LES VERSIONS VALENCIÀ I CASTELLÀ DE LA GUIA.