(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians recorda que el dret a la informació ha d’estar garantit i mai supeditat a un contracte de treball

21.09.2018
València, 21 de setembre de 2018

La Unió de Periodistes Valencians, després de conéixer que la sentència del jutjat del Penal número 3 de València sobre les agressions patides per la fotoperiodista Provi Morillas a Petrés desestima l’acusació per impedir l’exercici d’un dret fonamental, manifesta que el respecte degut a les decisions judicials no impedeix opinar sobre la relació que sembla establir el text de la sentència entre la condició de treballador en plantilla d’un mitjà per tal de poder ser titular del dret fonamental a la informació.

Segons es pot llegir en la sentència: “se sostiene acusación por el tipo de impedir el ejercicio de un derecho fundamental, y ello, atendiendo a la condición de periodista de la Sra. Morillas quien estaría actuando, en el momento de los hechos, en ejercicio como periodista del derecho a la información. Se ha de desestimar dicha pretensión.
De las pruebas practicadas se desprende que no ha resultado acreditada dicha condición por parte de la Sra. Morillas. No se ha aportado contrato, ni acreditación documental alguna de los que se desprenda la relación profesional con el periódico para el que, según expuso, presta sus servicios”.

Aquesta sentència deixa en evidència, encara més, la precarietat amb la qual treballen molts dels i les periodistes. A tots els perjudicis que patim els i les periodistes i fotoperiodistes (salaris baixos i flexibilització de les relacions laborals, entre més) ara se sumen la desprotecció que avala aquesta sentència. Considerem que aquest pronunciament judicial vulnera el dret a informar de periodistes i fotoperiodistes.

La Unió de Periodistes Valencians assenyala que el dret a la informació de la ciutadania i dels i les professionals de la informació, que recull l’article 20 de la Constitució Espanyola, ha d’estar garantit i respectat pels poders públics i mai supeditat a relacions laborals, sobretot davant la precarització del periodisme.