(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Presentat el manual per al tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació

13.11.2018

La Unió de Periodistes Valencians i l’Ajuntament de Castelló han presentat el Manual d’Estil per al Tractament de la Violència Masclista i el Llenguatge Inclusiu en els Mitjans de Comunicació. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal; Violeta Tena, vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians; i les periodistes Anna Gimeno i Remei Castelló, autores de la guia, han participat en la roda de premsa celebrada a la capital de la Plana.

La guia s’ha fet en compliment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista (2017) en la línia estratègica 4 referida a trencar els murs que invisibilitzen la violència de gènere i masclista i socialitzar-la com un conflicte polític i social, així com actualitzar el manual ‘Notícies amb Llaç Blanc’ de recomanacions de com abordar la violència de gènere i masclista en els mitjans de comunicació, que la Unió ja va publicar l’any 2002. L’obra s’ha elaborat a partir de la beca de Redacció d’un manual d’estil per al tractament en els mitjans de comunicació de la violència masclista i el llenguatge no sexista, que van guanyar les autores.

La guia és un manual que pretén contribuir a resoldre dubtes bàsics que sorgeixen a les i els periodistes a l’hora d’elaborar una informació relacionada amb la violència masclista així com resoldre dubtes que puguen sorgir en la pràctica periodística a l’hora de preparar continguts. A més, en el manual es posa l’accent en el fet que l’intent d’assassinat és l’última part d’una cadena que comença molt abans i que cal que aquesta quede reflectida en les notícies. El Manual destaca la importància de no tractar la violència masclista com un succés, sinó com el resultat d’una societat patriarcal. En aquest sentit, la guia també apunta que la imatge que els mitjans de comunicació ofereixen de la dona és en molts casos denigrant i la mostra com a un objecte al qual es pot ultratjar. Així, cal tindre en compte que cal canviar l’imaginari per a poder canviar la realitat.

Per això, en el manual es recomana que totes les persones implicades en el sistema comunicatiu apliquen la perspectiva de gènere en les seues funcions (redacció, imatge, edició, producció, direcció….). També s’han introduït conceptes relacionats amb el cicle de la violència i les diferents denominacions per tal que queden reflectits en les informacions. A més, s’han inclòs exemples d’una sèrie de pautes a seguir quan s’elaboren informacions sobre violència masclista perquè cada professional puga recórrer a elles en casos de dubtes. La imatge igualitària entre homes i dones i l’ús del llenguatge no sexista també són temes que aborda el manual.

Cal recordar que la implicació dels mitjans de comunicació en un correcte tractament informatiu de la violència masclista així com la seua contribució en l’erradicació d’aquesta ve recollida en diversos convenis i lleis tant autonòmiques com nacionals i internacionals.

Aquesta presentació es completarà amb un curs de formació gratuït per a periodistes que s’impartirà a Castelló els dies 19 i 30 de novembre. Donarem més detalls aviat.
La guia es presentarà a València i Alacant pròximament.
En aquest enllaç podeu accedir a la versió digital de la guia. En la seu de la Unió teniu exemplars impresos que podeu passar a recollir.