(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Els Premis Llibertat d’Expressió 2019 contra la vulneració del secret professional i els assassinats de periodistes

23.02.2019

L’Assemblea General de socis/es de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit, per unanimitat, atorgar dos Premis Llibertat d’Expressió en 2019, un d’àmbit estatal i altre de repercussió internacional.

L’assemblea ha decidit atorgar un Premi Llibertat d’Expressió als companys/es de la redacció de El Diario de Mallorca i les delegacions balears de les agències de notícies Europa Press i EFE a qui la policia, amb la connivència de la justícia, va requisar els mòbils personals, la documentació i els ordinadors amb informació sobre el Cas Cursach. Aquest fet va suposar una vulneració del dret al secret professional i per extensió a la llibertat d’expressió. Aquest premi ha de servir per a visibilitzar aquest flagrant atac a la professió i per recordar que el secret professional és un dret dels i les periodistes que ens empara davant els requeriments de tercers i que empara també a la font que ens subministra la informació.

Amb un vessant més internacional, l’assemblea ha decidit atorgar un segon Premi Llibertat d’Expressió a Jamal Khashoggi, periodista saudí assassinat a l’ambaixada del seu país a Istanbul. Aquest periodista, crític amb el règim del príncep Bin Salman, va haver d’autoexiliar-se als Estats Units des d’on escrivia una columna mensual en The Washington Post. Aquest guardó ha de reconéixer la tasca d’aquells/es periodistes que no poden informar lliurement als seus països, que són perseguits, empresonats i fins i tot assassinats per les autoritats a les quals critiquen en els seus articles.

Els guardons es lliuraran el dia 3 de maig de 2019, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

D’altra banda, durant la posterior assemblea extraordinària, la Unió de Periodistes Valencians ha decidit modificar els seus Estatuts per tar de fer-los més inclusius i concretar entre les seues finalitats la de promoure els valors d’igualtat entre els treballadors i treballadores dels mitjans de comunicació mitjançant actes socials, culturals i formatius adreçats als i les professionals dels mitjans de comunicació i a la ciutadania.