(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes i l’Asociación de la Prensa de Alicante no presentaran recurs al Suprem

04.09.2019

L’assemblea de socis i sòcies de la Unió de Periodistes Valencians va decidir ahir, amb el 58% dels vots i juntament amb l’Asociación de la Prensa de Alicante, no presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, després de la sentència de l’Audiència Nacional que desestimava la nostra demanda contra el barem de mèrits de les borses de treball provisionals per a l’accés dels periodistes a la nova radiotelevisió pública valenciana À Punt.

L’assemblea de la Unió de Periodistes Valencians i l’Asociación de la Prensa de Alicante, com a associacions majoritàries de professionals de la comunicació en el territori valencià, ja van decidir en el seu dia començar la via judicial contra un procés que consideraven -i consideren- injust i discriminatori per als periodistes que no havien estat antics treballadors de RTVV, tal com després van reconéixer els principals partits polítics. Cal recordar que ni el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) ni els sindicats de treballadors van voler negociar un canvi del barem que havien pactat prèviament sense escoltar ni tan sols a les principals associacions de periodistes.

Des d’un principi, la Unió de Periodistes Valencians i l’Asociación de la Prensa de Alicante han defensat la preferència dels extreballadors de RTVV en l’accés provisional a À Punt, però reconeguent adequadament l’experiència professional de tots els periodistes. En eixe sentit, cal destacar que la sentència de l’Audiència Nacional admet una diferència de tracte a favor dels extreballadors que fins i tot “pot semblar desproporcionada”. No obstant això, considera que eixa desigualtat està justificada per una situació d’excepcionalitat com és l’obertura del nou ens, i que és legal perquè així ho fixa la Disposició Addicional Novena de la Llei 6/2016.

Per a prendre la decisió de no continuar amb un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, a banda de les qüestions jurídiques, s’ha valorat l’alt cost econòmic que podria suposar continuar amb la via judicial. En tot cas, seguim considerant que l’elaboració de les primeres borses de treball ha sigut una oportunitat perduda per a À Punt, per la qual cosa continuarem defensant un barem de mèrits més proporcional i just en els futurs processos de selecció que es convoquen, amb la finalitat que el conjunt de la professió periodística tinga oportunitat d’accedir a À Punt. En eixe sentit, no renunciem a cap via, atés que la situació d’excepcionalitat de la qual parla la sentència ja no es donarà en un futur.