(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians reivindica el paper essencial del periodisme durant la crisi sanitària

18.03.2020

Des de la Unió de Periodistes Valencians volem reivindicar que són els i les periodistes que estan al carrer qui estan informant la ciutadania, al minut, d’aquesta greu crisi del coronavirus, exposant-se com ho estan fent altres col·lectius. Hui cal valorar la nostra professió i la seua funció de servei públic.

Per aquest motiu, recordem a les empreses periodístiques que han de garantir la seguretat dels professionals de la informació posant al seu abast totes les mesures necessàries per a evitar contagis, així com facilitar el teletreball en els casos que hi siga possible.
En aquest sentit, demanem també a les institucions, l’administració i la resta de col·lectius la realització de rodes de premsa telemàtiques, com ja s’està fent en molts casos, per tal d’evitar l’exposició continua dels i les periodistes, una professió que s’ha evidenciat de risc en una situació de crisi com aquesta on el periodisme és un servei públic més que garanteix el dret a la informació de tota la ciutadania.

Tanmateix, denunciem una vegada més la situació de precarietat dels companys i companyes autònoms/es que amb aquesta crisi s’està agreujant davant la impossibilitat de seguir amb la seua feina a causa de la cancel·lació de molts dels esdeveniments que aquests/es periodistes s’encarregaven de cobrir. Per això, i en la mateixa línia que la FAPE, preguem a les empreses i grans grups de comunicació que no aprofiten aquesta declaració d’Estat d’Alarma per a realitzar acomiadaments i regulacions d’ocupació encobertes, no justificades, en un moment en què els mitjans són imprescindibles en la societat.

Premis Llibertat d’Expressió 2020

A més, informem que l’executiva de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit, davant l’Estat d’Alarma i confinament provocat per l’expansió del Coronavirus, ajornar la 39a edició dels Premis Llibertat d’Expressió prevista per al 4 de maig i que se celebrarà en la Nau, en una data encara per determinar.

Enguany, l’assemblea de la Unió va decidir atorgar dos Premis Llibertat d’Expressió. Al fotoperiodista de El País, Albert García, detingut el 18 d’octubre durant els altercats per la sentència del procés i a l’organització sahrauí Équipe Média, una organització creada el 2009 amb l’objectiu de trencar el bloqueig informatiu sobre l’ocupació marroquina al Sàhara. La intenció d’aquests guardons és denunciar la perversió de la llei mordassa, que s’està utilitzant per a limitar un dret fonamental com és el de la llibertat d’informació; i visibilitzar la tasca i voluntat d’Équipe Média per a seguir informant, malgrat la repressió que pateixen els periodistes al Sàhara.