(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes reclama en Les Corts que l’agenda pública institucional es planifique al matí per a aconseguir horaris racionals

07.04.2021

La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, ha comparegut a Les Corts en la Comissió especial d’estudi sobre els usos de temps per a impulsar polítiques concretes de racionalització dels horaris. La presidenta ha fet d’altaveu de la professió per tal d’evidenciar la irracionalitat dels horaris dels i les periodistes i demanar a la classe política i dirigent que done exemple i facilite la tasca dels informadors/es fixant la seua agenda pública en horari de matí.

Noa de la Torre ha començat parlant d’una de les característiques particulars de la professió periodística, la de no tindre horaris. “Els i les periodistes assumim que la nostra feina moltes vegades no pot tenir un horari d’entrada i un horari d’eixida perquè depén directament de l’actualitat”. La presidenta ha aprofundit en aquesta idea que va lligada directament a la utopia de la conciliació, “la persistència d’uns horaris irracionals i extenuants ha provocat durant molts anys l’expulsió -o l’autoexpulsió- de les dones de les redaccions. La impossibilitat de conciliar la vida laboral i familiar ha dificultat l’arribada de les dones als càrrecs directius dels mitjans. Les redaccions tradicionalment masculinitzades s’expliquen en part per este motiu. I no cal dir que la incorporació de la dona als mitjans ha sigut i és clau per a explicar la realitat amb més propietat i més punts de vista”, ha afirmat De la Torre.

Més enllà d’una reivindicació laboral, la qüestió dels horaris en el periodisme té més implicacions socials. La presidenta ha destacat en la seua intervenció com la precarització imparable de les redaccions ha acabat convertint en un problema laboral de primera magnitud eixa característica intrínseca d’allò que significa ser periodista. “Òbviament no estaríem parlant d’un problema si les empreses periodístiques assumiren el cost d’una plantilla en condicions, és a dir, amb capacitat de fer torns per a cobrir l’actualitat les 24 hores del dia. Estem davant d’un problema que apel·la directament a les empreses periodístiques, a la seua organització del temps i dels seus recursos. Són elles les primeres que han de comprendre que uns horaris interminables perjudiquen no sols la salut i la conciliació dels treballadors i treballadores, sinó també la qualitat de la informació. En una professió, a més, on la creativitat és fonamental”.

En aquesta línia, De la Torre ha posat com a exemple el que significa en termes pràctics convocar una roda de premsa de vesprada, “qui carrega amb l’esforç addicional és el treballador o treballadora, que en molts casos haurà d’allargar la seua jornada laboral per tal de cobrir eixa informació d’última hora. Si parlem d’horaris racionals, no té sentit ‘programar’ rodes de premsa més tard de les 5 de la vesprada, sempre deixant clar que els periodistes som els primers que entenem que l’actualitat que cobrim és canviant i no té horaris”, destacava.

La presidenta ha finalitzat la seua intervenció amb una petició clara per a la classe política, que l’agenda pública institucional d’administracions i partits polítics es planifique al matí i que les convocatòries de premsa o l’enviament de comunicats es faça preferentment de matí, relegant les notes de premsa o les compareixences de vesprada només si estan justificades per una qüestió d’urgència o d’excepcionalitat. “Que tot el que siga planificar, es planifique al matí, complint amb el mandat social d’aconseguir uns horaris racionals, als quals tenim també dret els periodistes” ha puntualitzat Noa de la Torre qui ha recordat, a més, que “la demanda d’uns horaris racionals en el periodisme no és un invent de la Unió de Periodistes sinó que també la FAPE, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya a la qual pertany la Unió, treballa en esta mateixa línia des de fa anys”.