(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Convoquem la IX edició del projecte ‘Llegir Premsa als IES’ per al curs 2021-2022

29.06.2021

Ampliem termini per a rebre propostes fins al dijous 15 de juliol.
A l’e-mail: administracio@unioperiodistes.org

Per a l’edició del curs 2021-2022 convoquem quinze beques dirigides a professionals de la informació, associats/des a la Unió de Periodistes Valencians per impartir les classes del projecte ‘Llegir Premsa als IES’ per fomentar entre l’alumnat l’esperit crític, l’interés i la reflexió sobre l’actualitat a través de la lectura de la premsa.

Aquestes beques tenen un import de 1.150 euros (menys la retenció d’IRPF corresponent) per a cadascun dels i les periodistes seleccionats/des.

El projecte, que es va dur a terme per primera vegada a la Comunitat Valenciana el curs 2013-14, va dirigit a alumnat de 3r i 4t d’ESO dels IES públics del nostre territori. La iniciativa parteix del consens entre la Unió de Periodistes Valencians i l’Obra Social “la Caixa” sobre la importància que el coneixement de l’actualitat té en la formació integral dels futurs/es universitaris/es.

Els requisits per impartir els tallers seran:
1.- Estar associat/da a la Unió de Periodistes Valencians (al corrent del pagament de les quotes trimestrals).
2.- Estar a l’atur (enviant document acreditatiu d’alta).
3.- Ser autònom amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional.
4.- Enviar projecte (màxim 3 fulls).

Una vegada finalitzat el termini establert per a la recepció dels programes, la Comissió Executiva de la Unió de Periodistes Valencians valorarà i estudiarà tots els projectes presentats, i en farà la tria. Als i les periodistes seleccionats/des se’ls assignarà l’IES prèviament triat per l’executiva.

La concessió i realització de les beques estarà sotmesa a la disponibilitat dels IES. En cas de no trobar IES amb possibilitat d’acollir el projecte, per causa dels protocols de la Covid-19, la Unió de Periodistes Valencians es reserva el dret a anul·lar o ajornar les beques d’aquesta edició.

Durant els tallers, els i les periodistes han d’actuar com a dinamitzadors dels grups amb tres objectius: fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència sobre la necessitat d’estar informats/des.

Les sessions s’han d’organitzar al voltant de temes d’actualitat, tenint en compte que van dirigits a estudiants de 3r i 4t de l’ESO (14-16 anys) i per tant d’alguna manera han de ser assumptes amb els quals es puguen sentir identificats. En cadascun dels IES es duran a terme dos sessions de treball per grup. En la primera d’elles, el/la periodista farà una introducció sobre què és el periodisme i els diferents gèneres (notícia, entrevista, articles, reportatges …) que trobaran en un diari. Mostrarà com elaborar notícies, com contrastar fonts, com combatre les fake news i eines per a detectar-les, així com les oportunitats i perills de les xarxes socials. I en la segona sessió es reproduirà el format d’una roda de premsa per fomentar la participació de l’alumnat, que preguntarà al periodista al voltant de l’actualitat que prèviament s’haurà exposat a l’aula.

Data límit per rebre propostes, divendres 9 de juliol de 2021 (ampliat fins al dijous 15 de juliol).
Si us interessa col·laborar, heu d’enviar a: administracio@unioperiodistes.org
– Nom i cognoms
– Document acreditatiu que esteu donats d’alta al SERVEF
– Document que acredite que sou autònoms/es i que teniu uns ingressos mensuals inferiors a l’SMI.
– Curriculum vitae
– Projecte (pdf) -3 fulls màxim- ‘Llegir Premsa als IES’

IMPORTANT: Enguany, la realització i el desenvolupament dels tallers queden supeditats a la situació epidemiològica per la Covid-19 i les necessitats dels IES.