(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Torna #Novatos28M: un mitjà de comunicació efímer per a cobrir el 28M

23.05.2023

Amb motiu de les eleccions municipals i autonòmiques que se celebren diumenge que ve, el diari efímer Novatos obri de nou les seues portes perquè els estudiants de Periodisme de la Comunitat Valenciana visquen l’experiència de participar en la cobertura d’unes eleccions. Las Naves actuarà com a seu del projecte, en la qual es recrearà una sala de redacció on els estudiants podran elaborar i difondre continguts sobre les eleccions, actuant com a corresponsals, redactors i curadors de continguts en xarxes socials.

Impulsat pel periodista Eugenio Viñas amb el suport de Sergi Pitarch i María Bonillo, Novatos20D va nàixer el 2015 per a cobrir “un dels esdeveniments més dinàmics i divertits els quals succeeixen en el curs: unes eleccions”, com apuntava Viñas en declaracions a La Vanguardia. La primera edició, que va reunir en Las Naves a alumnes de Periodisme d’universitats valencianes, periodistes i professors com Sergi Pitarch, Laura Ballester, Javier Cavanilles, Guillermo López i Elvira García de Torres, va deixar empremta en els estudiants de Periodisme. Quatre anys després la segona edició de Novatos va donar l’oportunitat a un nou grup d’estudiants valencians que, acompanyats per Salva Enguix, Elvira García de Torres i Anunciación Ramírez, van cobrir les eleccions celebrades el 10 de novembre de 2019.

La tercera edició de Novatos, organitzada per la Unió de Periodistes Valencians, Las Naves i la Facultat d’Humanitats i CC. de la Comunicació de la Universitat CEU Cardenal Herrera, amb el suport d’Eugenio Viñas, reunirà en Las Naves a estudiants de Periodisme de les universitats valencianes coordinats per Marga Cabrera (UPV), Tano Espinosa (VIU), Elvira García de Torres (UCHCEU), Maria Iranzo (UV), Maria Teresa Mercado (UV), Anunciación Ramírez (UCHCEU), Raquel Tarullo (UV) i el periodista Uiso Crespo.

El diari El Rotativo de la UCHCEU, dirigit per Alfonso Sanfeliú, actuarà com a plataforma al servei del projecte durant 24 hores, després de les quals, igual que en les edicions anteriors, el contingut creat pels estudiants en la nit electoral per a la web i les xarxes socials desapareixerà. Per a Vicent Marco, president de la Unió de Periodistes “és una oportunitat única, per als futurs periodistes, epoder participar en una nit electoral. Alguns dels ‘novatos’ d’altres edicions estaran el 28M cobrint la informació ja com a professionals, això demostra que aquesta iniciativa és un encert”.

#NOVATOS28M: Qui pot participar
Els estudiants de Grau en Periodisme de qualsevol de les facultats valencianes poden inscriure’s a través del correu electrònic Novatos28M@gmail.com, indicant el seu nom complet, número de DNI, curs i institució en la qual estan matriculats en el present curs. Els professors de Periodisme i periodistes que desitgen col·laborar estan convidats a sumar-se a l’experiència.

L’inici de l’activitat està previst a les 17.30 hores del diumenge 28 de maig amb finalització a la una de la matinada. Coordinats per periodistes i professors de Periodisme, els estudiants de primer a quart curs posaran en pràctica la teoria i informaran com a corresponsals des de les seus dels partits durant la pròxima nit electoral.

CONVOCATÒRIA #Novatos28M
Les claus de l’esdeveniment
La vesprada i nit d’unes eleccions és un dels moments més dinàmics i divertits per a viure en una redacció.

Què us proposem
Sabem que molts de vosaltres viureu aquesta vesprada de resultats, tuits i notícies a casa. Us proposem viure l’experiència junts i crear un mitjà de comunicació efímer: la informació només estarà disponible 24 hores.

Què farem
Coordinar-nos en equips de treball i emular una redacció. Pensarem en públics i redactarem continguts que aniran a parar a diferents suports en línia (web, Twitter, etc.). Aquestes plataformes desapareixeran el 29M, encara que fins a aqueix moment podreu realitzar captures i compartir continguts del que creem.

Com
Entre tots. De manera individual, per parelles o de manera col·lectiva. Tractarem d’abastar tota la informació que el propi #Novatos28M generarà. Així ho cobrirem i ens descobrirem entre nosaltres a partir de la generació d’informació. Això sí: ho farem utilitzant dades oficials i imatges les quals tinguem dret a utilitzar, oficials o que provinguen d’institucions que comparteixen públicament els seus drets de reproducció.

Quan i on
L’acció es realitzarà en Las Naves (Carrer de Joan Verdeguer, 26, València) el mateix 28M a partir de les 17.30 hores i donarem per acabada la dinàmica a la 01:00 h del 29M. Els mitjans es quedaran oberts per a la seua consulta fins 24 hores després que hàgem iniciat l’activitat.

Com ens coordinarem
A través d’una carpeta de Drive, correu electrònic i xarxes socials.

Com m’inscric
A través del correu electrònic: Novatos28M@gmail.com, indicant el teu nom complet, DNI i el curs i facultat en la qual estàs matriculat en el Grau en Periodisme.

Què he de portar a Las Naves
El sopar, el teu portàtil i/o un telèfon intel·ligent, preferiblement tots dos. Si no tingueres disponible un dispositiu, escriu a l’organització Novatos28M@gmail.com i buscarem una solució (si se t’oblida el sopar també).