(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes presenta l’informe ‘El tractament del suïcidi en els mmcc de la Comunitat Valenciana (2018-2021)’

13.06.2023

Les autores de l’informe, Cristina Martínez (esquerra) i Marina Gordillo (dreta) junt amb el president de la Unió de Periodistes, Vicent Marco.

Aquest matí s’ha presentat al Col·legi Major Rector Peset l’informe resultat de la Beca Emili Gisbert 2022 sobre l’evolució del tractament informatiu del suïcidi en els mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana de 2018 a 2021 i les claus que cal seguir per a realitzar un periodisme actiu en la prevenció de la mort per suïcidi. Es tracta d’un treball pioner en aquest àmbit realitzat per les periodistes Cristina Martínez i Marina Gordillo.

Vicent Marco, president de la Unió de Periodistes Valencians, ha començat la presentació comentat com és d’important per a l’associació realitzar aquest tipus d’estudi gràcies a les beques d’investigació. Marco ha elogiat el gran treball de Marina i Cristina per la seua exhaustiva investigació, edició, i el resultat final que tant s’espera que ajude en les redaccions dels mitjans de comunicació. El president de la Unió ha destacat una idea rellevant que queda molt clara durant la lectura d’aquest treball, parlar del suïcidi sí que és una bona idea, ara que es coneix l’efecte Papageno, però cal saber com fer-ho. “Si sense parlar del suïcidi no s’ha millorat la prevenció, potser fent-ho bé siga una manera d’aconseguir-ho”, concloïa Marco abans de donar pas a una de les autores del treball, Marina Gordillo.

La periodista Marina Gordillo ha estat l’encarregada d’explicar la part d’anàlisi del tractament que els mmcc han fet del suïcidi i de les entrevistes realitzades durant l’estudi. “Durant els primers anys del segle XXI hi ha hagut un canvi de paradigma pel que fa al tractament del suïcidi en els mitjans de comunicació: hem passat del silenci a informar sobre ell. Mitjans i periodistes ens hem incorporat a aquest canvi, encara que persisteixen alguns dubtes i pors. En el període de temps analitzat en l’informe, hem constatat que cada vegada parlem més sobre el suïcidi i que, en general, ho fem bé. Sobretot, quan tenim temps i recursos per a elaborar peces que ajuden en la labor de prevenció” explicava Marina.

“També hem notat que cal fer un pas més, es necessita unificar criteris i involucrar a totes les institucions, i que ha de resultar en el fet que tots els actors assumisquen el seu paper com a agents de prevenció. Per això, la principal aportació d’aquest treball és la introducció del concepte del procés de desambiguació, que és el que ens ajudarà a traure al suïcidi del “succés” per a donar-li la seua pròpia agenda en els mitjans de comunicació”.

En acabar Marina, el president de la Unió ha donat pas a l’altra autora de l’informe, la periodista Cristina Martínez qui ha afirmat que ens trobem en un moment de canvi on el suïcidi ha deixat de ser una cosa íntima per a convertir-se en un moviment social que demana que es parle del tema per saber com enfrontar-se a ell. Amb un joc de paraules, i recordant que la regla de les 6Ws no és vàlida per al tractament informatiu del suïcidi, perquè genera efecte contagi, aquest informe ofereix una visió global de la professió, i presenta les 6Ws de la prevenció. Una nova manera de comunicar sobre la mort per suïcidi basada en els resultats de la investigació i el procés de desambiguació.

En aquesta reformulació, afirma Cristina, “s’explica a qui cal dirigir la informació perquè siga empàtica des del punt de partida, s’entén perquè els mitjans han de ser agents de prevenció i s’ofereixen propostes per a passar a l’acció. També es raona on cal compartir aquestes notícies, perquè, en conclusió, qualsevol moment és bo per a parlar sobre prevenció. Anime als companys i companyes periodistes a trobar estratègies junts, a alfabetitzar al respecte, a formar-se i a consultar aquesta guia sempre que siga necessari, així com ajudar en la seua difusió”. Amb aquestes paraules ha finalitzat Cristina Martínez la seua intervenció on explicava les conclusions de l’investigació i els recursos, a l’abast dels i les periodistes, que es poden trobar en este estudi.

L’informe ja està disponible en la web de la Unió, en la secció MANUALS, on es pot descarregar tant en versió digital valencià com en versió castellà perquè tothom tinga accés al mateix. Us recomanem la seua lectura, consulta i difusió.