(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Els periodistes palestins i el periodista Carlos Sosa, Premis Llibertat d’Expressió 2024

02.03.2024

El tresorer Natxo Andreu; el president Vicent Marco; i la secretària general de la Unió de Periodistes Valencians, Cristina Chirivella, en un moment de l’assemblea.

L’Assemblea General de socis/es de la Unió de Periodistes Valencians ha decidit atorgar dos premis Llibertat d’Expressió 2024.

En l’àmbit internacional s’ha decidit premiar als i les periodistes palestines representades pel Palestinian Journalists Syndicate. Els treballadors i treballadores dels mitjans de comunicació s’han convertit en un blanc de guerra, objectius d’amenaces i persecucions que afecten també les seues famílies pel simple fet de fer el seu treball: informar. La preocupació es manifesta clarament en la dramàtica xifra de persones que ha mort en l’exercici de les seues funcions com a comunicadors i comunicadores, més de 130 periodistes, fotoperiodistes i camerògrafs han sigut assassinats mentre tractaven d’informar o després d’haver donat testimoniatge dels crims i atacs comesos a Palestina per Israel. La xifra, per desgràcia, no fa més que augmentar dia rere dia. Molts altres estan ferits o desapareguts. Els bombardejos han destruït totalment o parcialment molts dels locals i instal·lacions que albergaven mitjans de comunicació a la regió i l’accés de mitjans estrangers a la Franja de Gaza continua prohibit per Israel.

En solidaritat amb tots els companys i companyes que segueixen arriscant la seua vida per a informar des de Palestina, amb els familiars i amics de les persones mortes i especialment amb els més de 130 periodistes, fotoperiodistes i càmeres que han pagat amb les seues vides l’exercici d’un dret que hauria d’haver sigut respectat pels contendents: el dret a la informació, l’assemblea decideix atorgar el guardó de 2024 al col·lectiu de periodistes palestins representats pel Palestinian Journalists Syndicate.

En l’àmbit nacional, l’assemblea ha decidit guardonar al periodista, Carlos Sosa, director del digital ‘Canarias Ahora’ a qui li acaben d’obrir judici oral per la querella presentada pel jutge Alba (condemnat en firme per prevaricació, malversació i falsedat documental, a sis anys i mig de presó i 18 d’inhabilitació per la seua conspiració contra la magistrada Victoria Rosell) on se l’acusa de delictes d’odi, assetjament i revelació de secrets i se li imposa una fiança de 422.500 euros.

Sosa fa deu anys que pateix un calvari des que va començar a investigar al jutge Salvador Alba en la seua conspiració per a eliminar a la magistrada Victoria Rosell. Cal recordar que el jutge va aconseguir remoure-la del càrrec i llevar-la de la carrera durant tot el temps que va durar el procés. Finalment, en esta causa es van demostrar els fets i el jutge Alba va resultar condemnat, però abans d’entrar en la presó, Alba va presentar una querella criminal contra Carlos Sosa i contra la magistrada en exercici de nou, Victoria Rosell, que posteriorment va ampliar al mitjà ‘Canarias Ahora’.

La jutgessa que porta este assumpte, María Ángeles Velázquez ha iniciat el procés, amb l’obertura oral i ha imposat la fiança a Carlos Sosa demanada per Alba, de 422.000 euros. La Fiscalia, en canvi, demana el sobreseïment del cas.

Amb este premi volem mostrar el nostre rebuig absolut a la decisió d’este Jutjat d’Instrucció i advertir del risc que suposa esta resolució judicial per a la llibertat d’informació, on es demostra una falta de ponderació entre el dret a informar lliurement i l’empara a l’acusació per delictes de revelació de secrets, odi i assetjament, imposant una fiança tan elevada, en contra del criteri de la Fiscalia.

Els guardons es lliuraran el 3 de maig de 2024, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, a la Sala Matilde Salvador de la Nau.