(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians atorga el Premi Llibertat d’Expressió 2025 a Julian Assange i als i les periodistes que van cobrir la DANA

08.05.2025

Si no vau poder vindre a la gala de lliurament, la podeu veure en el nostre canal de Youtube. 
Enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=_fEHHD2Qu3s

D’esquerra a dreta: Joseph Farrell (ambaixador de WikiLeaks), Julia Ruiz (periodista a UGT Serveis Públics del País Valencià), Vicent Marco (president de la Unió de Periodistes Valencians), Kristinn Hrafnsson (portaveu i redactor cap de WikiLeaks) i Vero Marc (periodista d’À Punt).

La Unió de Periodistes Valencians ha presentat este matí en roda de premsa els Premis Llibertat d’Expressió 2025 que es lliuraran esta vesprada a les 19:30 hores en l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València (FOTOGALERIA BAIX).

Enguany l’assemblea de la Unió de Periodistes va decidir atorgar dos premis Llibertat d’Expressió. En l’àmbit internacional, l’assemblea guardonà a Julian Assange fundador de WikiLeaks, per la seua tasca en favor de la transparència i el dret de la ciutadania a estar informada. Per a recollir el guardó han viatjat a València el redactor cap i portaveu de WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson i l’ambaixador de WikiLeaks, Joseph Farrell.

En l’àmbit local, la Unió de Periodistes Valencians ha volgut reconéixer la tasca de tots els professionals que van cobrir la DANA que va afectar València el passat mes d’octubre. Estos periodistes, molts d’ells en situacions personals complicades a causa del temporal, van continuar informant amb rigor i responsabilitat, combatent la desinformació i oferint a la ciutadania un servei essencial en un moment crític. Este premi vol valorar el periodisme de proximitat, aquell que, amb recursos sovint limitats, es manté ferm en la seua missió de contar la realitat amb honestedat i compromís. El guardó, a més de reconéixer el treball desenvolupat pels periodistes dels mitjans de comunicació (ràdio, premsa, televisió, agències), es fa extensiu als companys i companyes dels gabinets de comunicació dels municipis afectats per la riuada que van haver de donar servici informatiu en els seus municipis, de vegades, fins i tot sense material. Així mateix, el premi vol reconéixer la tasca dels companys i companyes de comunicació de les ONG que van estar treballant en el terreny i que van patir de primera mà les conseqüències de la desinformació i dels discursos d’odi, i van treballar de valent per desmentir les notícies falses que els agitadors i desinformadors no pararen d’inventar. Sense oblidar altre àmbit periodístic que reconeix este guardó, el del treball dels i les fotoperiodistes que van mostrar-nos la tragèdia, així com càmeres i tècnics.

Vicent Marco ha obert la roda de premsa destacant el compromís de la Unió de Periodistes amb la defensa dels drets fonamentals, especialment el dret a una informació lliure i veraç. Ha remarcat que estos premis no són només un reconeixement, sinó també una denúncia i una crida a l’acció davant les vulneracions constants a la llibertat de premsa arreu del món.

Ha subratllat la gravetat de la situació de Julian Assange, perseguit per revelar veritats incòmodes per al poder, i ha denunciat la hipocresia de governs que defensen la llibertat d’expressió només quan els convé. Pel que fa a l’àmbit valencià, Marco ha posat el focus en els reptes del periodisme local, especialment arran de la DANA, i ha elogiat la resposta exemplar dels professionals que van informar malgrat haver patit també personalment els efectes de la catàstrofe: “Els vam veure amb els peus enfangats, amb càmeres trencades, amb llàgrimes després de jornades esgotadores, però també amb una responsabilitat cívica admirable. Sense ells i elles, la ciutadania hauria estat cega davant la magnitud de la catàstrofe”.

El president de la Unió de Periodistes Valencians ha conclòs la seua intervenció amb estes paraules: “en temps de foscor informativa, quan la desinformació i les notícies falses semblen envoltar-ho tot en tenebres, el vertader periodisme actua com eixa llum necessària que permet a la societat orientar-se. Un far, com va ser Assange des de la seua posició global i com heu sigut vosaltres companys des del vostre compromís local. I mentre existisquen professionals disposats a mantindre eixa llum encesa, per costós que resulte, l’esperança roman intacta”.

Davant la impossibilitat de Julian Assange de vindre a Espanya a recollir el guardó han assistit en el seu nom Kristinn Hrafnsson i Joseph Farrell. Hrafnsson és periodista d’investigació a més de redactor cap i portaveu de WikiLeaks des de 2010 i un dels periodistes més guardonats d’Islàndia. Durant la seua intervenció Hrafnsson ha expressat la gratitud a la Unió de Periodistes pel suport passat i futur i per este guardó. El portaveu de WikiLeaks ha comentat que es troben en un moment de canvis, ja que Julian Assange encara no fa un any que va ser alliberat i està recuperant-se d’un procés de tortura, com va definir-ho l’ONU. “14 anys sense llibertat són un preu molt alt que Assange ha hagut de pagar per enfrontar-se a tot un imperi i poder militar. De fet, en setembre volàrem a Estrasburg, al cor dels drets humans, on després d’una votació es va aprovar una resolució que definia Assange com a pres polític“, afirmava Hrafnsson.

El cap de redacció de WikiLeaks ha aplaudit la tasca dels comunicadors valencians i la seua valentia per continuar fent les preguntes pertinents en busca de respostes d’un govern que ha de rendir comptes davant les 228 morts de la DANA. “Els governs han de respondre i nosaltres, els periodistes, tenim una tasca important, hem d’alçar la veu contra les injustícies i atacs, per això la meua ment està ara amb els companys de Gaza“. Kristinn Hrafnsson ha conclòs la seua intervenció amb este pensament per als periodistes que estan cobrint la guerra a Gaza i demanant la unió de tots els professionals per tal de defensar els principis del periodisme.

En representació de tots els companys i companyes que van informar sobre la DANA han participat en la roda de premsa les periodistes Julia Ruiz (UGT Serveis Públics del País Valencià) i Vero March (À Punt). Ambdues han destacat el fet que durant aquella emergència, el periodisme de proximitat no sols va informar, sinó que també va orientar, va ajudar i, en alguns casos, va contribuir a salvar vides. “Ens vam convertir, més que mai, en un servei essencial”, han afirmat.

Vero March ha començat la seua intervenció donant les gràcies a tots els companys de l’àmbit de la comunicació pel seu treball durant la barrancada. “La cobertura de la DANA ha segut molt dura, encara ho és, però ha deixat constància de la importància del periodisme de proximitat, totalmente necessari en situacions d’emergència“ remarcava la periodista d’À Punt.

Tant Vero March com Julia Ruiz viuen en dos pobles de la zona 0, Paiporta i Picanya respectivament, i han recordat com van compaginar la cobertura de la tragèdia amb l’atenció a les seues pròpies vides afectades “Els periodistes som ciutadania i també hem patit la DANA com tots els valencians i valencianes, per això també volem valorar la tasca dels companys i companyes que van continuar informant malgrat les tensions, el risc i l’esgotament. Volem agrair l’empatia i donar les gràcies al personal que va haver de substituir i cobrir les baixes dels periodistes afectats directament que els primers dies no vam poder acudir als nostres llocs de treball”, resaltava Vero March.

JuliaRuiz ha destacat el paper, durant la riuada, dels professionals de tots els àmbits de la comunicació, des de gabinets d’entitats, gabinets municipals, mancomunitats que van contribuir a informar, i donar dades en un moment d’opacitat institucional i desinformació i que van facilitar la informació que l’administració no donava.

Les periodistes han volgut deixar clar que “la DANA continua” i que el seu deure com a professionals és continuar explicant què va passar i què està passant. Per això han fet una crida a apostar de manera decidida per un periodisme amb recursos, arrelat al territori, i que puga exercir el seu paper essencial en democràcia amb garanties i dignitat.

Vicent Marco ha conclòs la roda de premsa recordant que l’acte de lliurament tindrà lloc esta vesprada a les 19:30 hores en l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València i que serà presentat per la periodista Elena Tamarit, membre de l’executiva de la Unió de Periodistes.

FOTOS: Marga Ferrer per a la Unió de Periodistes Valencians.

Si no vau poder vindre a la gala de lliurament, la podeu veure en el nostre canal de Youtube. 

Enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=_fEHHD2Qu3s

L’esdeveniment compta amb el patrocini de Caixa Popular i la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV i la Generalitat Valenciana.