(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Un martell contra la censura en internet i Tor, protagonistes de la primera jornada de l’Internet Freedom Festival en Las Naves

01.03.2016

Més de 300 persones de 30 països s’han inscrit hui 1 de març en la primera jornada de l’Internet Freedom Festival que se celebra en Las Naves fins al diumenge 6 de març. Els assistents han rebut un kit de benvinguda en el qual l’element sorpresa ha sigut un martell com a homenatge a la lluita contra la censura en Internet.


Així ha començat aquest festival on es realitzaran 166 sessions de treball en què participaran periodistes, programadors, activistes, defensors dels drets humans, i altres col·lectius, amb la finalitat d’unificar esforços en la lluita per una real llibertat d’informació en internet.
Una de les característiques d’aquesta trobada és que, per a guardar l’anonimat, els assistents poden inscriure’s a qualsevol sessió solament amb un nic. A més, totes les sessions són gratuïtes, evitant també d’aquesta manera qualsevol possibilitat de rastreig d’identitat.

20160301000358El navegador Tor

Altre dels esdeveniments més destacats del dia ha sigut la jornada de portes obertes dels responsables del projecte Tor (The Onion Router) on els participants han pogut rebre classes sobre navegació segura en la xarxa. Roger Dingledine, dissenyador del navegador Tor, ho ha descrit com “una comunitat de gent que s’esforça per desenvolupar el millor software possible per a garantir la major privacitat possible en la xarxa”. Tor consta de dos elements: el navegador (una versió de firefox amb molts elements de seguretat) i “un programa que distribueix la navegació de l’usuari utilitzant tres servidors, de manera que és impossible rastrejar el seu historial des d’on es connecta o a quines pàgines accedeix”.

Dingledine també ha assegurat que Tor és utilitzat per milions de persones a tot el món i, sobretot, comunitats molt diverses: “individus que saben que l’agència nacional de seguretat d’EUA (NSA) els espia; persones que intenten que les empreses privades no tinguen accés a les seues dades; empreses que volen una navegació segura i, sobretot, activistes i defensors dels drets humans en països com Iran, Egipte o Síria, on la seua vida depèn de la seguretat en Internet”.
Tor és un navegador molt utilitzat per les forces de seguretat de tot el món per a combatre el cibercrimen i, de fet, una de les principals missions de Tor són els cursos de formació que s’imparteixen a aquest col·lectiu.
La clau de la seguretat de Tor és la comunitat que, en ser tan diversa, fa impossible saber qui l’està utilitzant.
Pròxims esdeveniments
Demà dimecres, a les 13 hores, la directora general de Transparència Aitana Mas, exposarà a la comunitat del IFF el funcionament de la web de Transparència de la Generalitat.

Dijous 3 de març, a les 18 h la Unió de Periodistes Valencians presenta la taula redona que abordarà el tema de la transparència i el dret a la intimitat. Participaran Ignacio Escolar (director de eldiario.es), Malen Aznárez (presidenta de Reporteros sin Fronteras a Espanya), Manuel Alcaraz (conseller de Transparència i Participació) i Renata Àvila, (program manager en We Want Program).

Registra’t ací