(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Francisco Llop, guanyador de la primera Beca Fragments de la Unió de Periodistes Valencians

10.11.2016

El projecte guanyador, ‘El riu invisible’, vol ser un homenatge al Túria, oblidat quan l’aigua va deixar de creuar la ciutat

València, dijous 10 de novembre de 2016. La Unió de Periodistes Valencians ha atorgat al fotògraf valencià Francisco Llop la primera Beca Fragments, amb el compromís i la col·laboració de DKV, per a produir un assaig visual sobre la història contemporània de la Comunitat Valenciana. El jurat, compost per l’historiador de fotografia i especialista en fotollibres, Horacio Hernández, el fotògraf i professor de fotografia, Ricardo Cases, i el periodista gràfic i membre de la Comissió Executiva de la Unió de Periodistes Valencians, Biel Aliño, ha escollit, entre 36 propostes, el projecte de Llop, titulat “el riu invisible” que pretén “ser un tribut al riu Túria, a les històries ancorades en les seues riberes i a la memòria”.

Segons explica l’autor en la seua proposta, “València, la capital del Túria, no té riu. Les seues aigües li van ser arrabassades l’any 1973 amb la inauguració del Pla Sud promogut pel govern dels pantans”. Llop, que s’ha dedicat a fotografiar el parc fluvial durant els últims quatre anys, vol amb aquest projecte “rescatar i donar visibilitat al riu” i reflexionar sobre la memòria, ja que, en paraules de l’autor, “sembla que quan la ciutat es va quedar sense riu, aquest hi haguera desaparegut de la memòria col·lectiva”. “Hi ha una vida al voltant del riu que molta gent de València desconeix”, afirma el fotògraf, qui explica que “no existeix cap treball fotogràfic d’autor sobre el Túria, que aborde el riu des del punt de vista documental i de l’experiència”.

L’autor disposarà d’un any per a realitzar el seu projecte, amb un pressupost de 6.000 euros per a la producció i de 7.000 euros per a l’exposició. La presentació de l’assaig final serà el 18 de novembre de 2017. El projecte contempla una exposició fotogràfica i l’edició d’un catàleg i comptarà amb la col·laboració d’un expert en hidrologia del Pla Sud i d’un consultor ambiental especialista en antropologia i paisatgística local.

[vc_row][vc_column][mk_gallery images=”1937,1936,1935,1934,1933,1932,1931,1930″ style=”style1″][/vc_column][/vc_row]

Francisco Llop (Paterna, 1967) és màster en Fotografia, Art i Tècnica per la Universitat Politècnica de València (UPV) i ha exposat les seues obres en sales de tota Espanya. En la ciutat de València ha realitzat diverses exposicions individuals, entre les quals destaquen, “Habitario” Galeria Railowsky (2012), “Terrario” Galeria Cuatro (2007), “Parábolas del objeto” Galeria Ciclorama (2006), entre altres. La seua obra forma part de diverses col·leccions públiques i privades: Fundació Rafael Botí, Comunidad de Madrid, Ministerio de Medio Ambiente, Fundació Bancaixa o el Proyecto Generaciones de Caja Madrid, són algunes d’elles.

Fragments, amb el compromís i patrocini de DKV Seguros i la col·laboració del MuVIM i de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha fet un salt qualitatiu i s’ha convertit en un projecte cultural compost per la beca de producció, un projecte expositiu, un projecte editorial i un programa d’activitats que reflexionaran sobre el periodisme gràfic. Fragments arranca amb la inauguració de l’exposició ‘Mitologia del periodisme gràfic’ el divendres 18 de novembre.