(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Esperança Costa publica: ‘Rosa Solbes. El periodisme insurgent’

19.12.2016

La nostra companya i associada, Esperança Costa, publica una biografia de Rosa Solbes on es reivindica el paper de tota una generació de periodistes durant la Transició valenciana. ‘Rosa Solbes. El periodisme insurgent’ és el títol de l’obra, editada per la Companyia Austrohongaresa de Vapors, on l’autora ofereix documents inèdits i anècdotes clau que ajuden a comprendre, prenent la trajectòria de Rosa Solbes com a fil conductor, la realitat valenciana dels darrers 40 anys.

Rosa Solbes (Alacant, 1950) ha escrit reportatges, entrevistes i columnes que s’han convertit en referents del periodisme valencià de la Transició. És el temps de les bombes contra Joan Fuster i Sanchis Guarner, dels atemptats d’ETA i els GRAPO, de la violència ultra contra les primeres autoritats democràtiques valencianes, del colp d’estat…

Compromesa amb l’esquerra, el feminisme i el valencianisme, pertany a una destacada generació de periodistes insurgents que va sacsejar la professió a València en els anys 70 i 80. Va treballar, entre d’altres mitjans, en ‘Primera Página’, ‘Valencia Fruits’, ‘Valencia Semanal’, ‘Diario de Valencia’, Radiocadena i TVE, i ha estat corresponsal de ‘Tiempo’, ‘Interviú’ i ‘El Periódico de Catalunya’.

Ha viscut, de primer com a directora fundadora de Ràdio 9, i finalment, com a membre de l’últim consell d’administració de RTVV, el naixement i mort dels mitjans públics valencians.

Esperança Costa i Gimeno (Gandia, 1963) és llicenciada en Geografia i Història i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de València, però part de la seua trajectòria l’ha dedicada al periodisme. Ha treballat en ‘El País’, ‘Canal 9’ i ‘ADN’, i col·laborat en ‘Levante-EMV’, ‘Escuela Española’, ‘NAT’ i ‘La Veu del País Valencià’, entre d’altres mitjans.

Va crear ‘Periodistes’, publicació de la Unió de Periodistes Valencians, organització de la qual va ser secretària general de 1999 a 2003. Ha estat guardonada per diversos guions de curtmetratges i és autora de les guies ‘Gandia, ciutat ducal’ i ‘La Gandia dels Borja’ (Institut Internacional d’Estudis Borgians).

Aquest títol és el tercer de la Companyia Austrohongaresa de Vapors, una editorial valenciana nascuda aquest mateix 2016. Els anteriors títols són ‘Amado Granell. El valencià que va alliberar París’, de Cyril Garcia; i ‘València sic transit’, de Francesc Bayarri.

Enhorabona companya per aquest treball.