(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Una sentència per la dignitat professional

20.04.2017

València, 20 d’abril de 2017.

Ahir vam tindre accés a la resolució d’una sentència a favor del nostre company Paco Polit. Un cas d’acomiadament improcedent pel qual Polit estava 3 anys lluitant i que ha finalitzat donant la raó al periodista i d’alguna manera, creant un precedent perquè altres professionals, en situacions similars, s’animen a denunciar aquestes i altres pràctiques que assetgen a la nostra professió diàriament.

El cas de Polit, acomiadat sense el termini de preavís pactat contractualment, no és un cas aïllat ni tampoc el més greu dins de les condicions contractuals que els periodistes patim cada dia. Però ens dóna una esperança i una lliçó important: davant els empresaris que volen explotar els periodistes i aprofitar-se de la nostra passió i treball, cal denunciar.

Paco Polit ha escrit un post al seu blog on resumeix molt bé el que ha patit mentre treballava a aquest mitjà i la lluita posterior, us convidem a llegir-ho i a reflexionar. Polit, en declaracions a la Unió, ens confirma que li agradaria que el seu cas servira perquè els joves periodistes no es deixen avassallar. I ens dóna una sèrie de consells:

  • Llegir bé els contractes i signar totes les condicions per escrit, tant si es tracta de periodistes ja en actiu com becaris o primers contractes professionals.
  • No deixar passar el temps si el mitjà de comunicació no paga, ni deixar-se enganyar pel famós “ja et pagaré”, si la situació supera els 30 dies parlar amb la Unió de Periodistes o amb un advocat.
  • Sobretot, no acceptar condicions indignes només pel fet de ser jove i voler començar a treballar i obrir-se camí.

No descobrim res nou si diem que el periodisme és una de les professions més afectades per la crisi econòmica i també per la revolució digital. No us sorprenem si parlem dels ERO, el tancament de mitjans i delegacions, els contractes de fals autònoms i la recerca, per part d’algunes empreses, de professionals ‘multitasca’ que ho facen tot per un salari irrisori. Som conscients de com està la situació i la Unió de Periodistes treballa molt per denunciar ofertes que ens insulten. Però també hem de ser els periodistes qui posem els límits, cal empoderar-se, fer valer el nostre treball i demanar els empresaris que paguen com cal els nostres servicis, perquè oferir una informació de qualitat no és possible si no es treballa amb unes condicions respectuoses. La nostra enhorabona a Paco Polit per guanyar aquesta batalla.

#senseperiodistesnohihaperiodisme

#senseperiodismenohihademocràcia