(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes realitzarà un estudi sobre periodisme de dades a València

05.10.2017

La Unió de Periodistes Valencians anuncia la convocatòria de tres beques per a realitzar un estudi sobre la situació del periodisme de dades en la ciutat de València. La iniciativa ha sigut possible gràcies a l’acord subscrit amb la regidoria de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana que dirigeix Neus Fàbregas.

Condicions per a participar en la beca:

1.- El termini per a sol·licitar la beca conclou el 16 d’octubre.
2.- Podrà sol·licitar la beca qualsevol membre de la Unió de Periodistes Valencians.
3.- El nombre de beques serà de tres i un dels beneficiaris serà designat per la Unió de Periodistes com a coordinador.
4.- Els beneficiaris rebran 1.200 euros i el coordinador rebrà 200 euros addicionals. A més, cadascun disposarà de fins a 100 euros per a les despeses que la realització del treball puga ocasionar i que s’abonaran una vegada justificats.
5.- Tindran prioritat els socis que van participar en el curs sobre periodisme de dades organitzat el juny passat en col·laboració amb la Càtedra de Govern Obert de la Universitat Politècnica de València.
6.- El treball haurà de lliurar-se a la Unió de Periodistes Valencians el 10 de desembre com a data límit.

Els interessats envieu un email amb el vostre nom i cognoms, indicant que voleu sol·licitar la beca, a: administracio@unioperiodistes.org

Contactarem amb vosaltres una vegada completada la llista d’aspirants.

L’objectiu d’aquest estudi és conéixer exactament en quin punt es troba en la ciutat de València l’anomenat periodisme de dades, per a conéixer els seus punts forts i febles i proposar estratègies que permeten millorar la capacitat dels mitjans de comunicació de fer arribar de manera intel·ligible la informació que emana de l’Ajuntament de València.

Caldrà contemplar els següents aspectes:

1.- Disponibilitat de dades públiques. Estudiar la quantitat de dades que genera l’Ajuntament de València, com les fa arribar als ciutadans / mitjans de comunicació. A més, l’estudi ha de valorar fins a quin punt els mitjans saben que tenen aqueixes dades a la seua disposició i quin ús estan fent d’elles.

2.- Formació dels professionals. Cal analitzar la formació que tenen els nous professionals que s’incorporen al mercat (tant de la Universitat de València com de la Universitat Cardenal Herrera). A més, s’ha d’identificar les institucions i iniciatives (tan públiques com privades) que s’estan realitzant en la ciutat i que permeten als periodistes millorar la seua competència professional en la matèria. Aquest punt pot reforçar-se amb una enquesta als socis de la Unió de Periodistes Valencians  per a determinar fins a quin punt estan formats / informats sobre la realitat del periodisme de dades.

3.- El periodisme de dades  en els mitjans de comunicació de la ciutat de València. Aquest punt inclou una visita a les diferents redaccions per a veure quina és la realitat del periodisme de dades (es fa alguna cosa? Hi ha interés? Hi ha personal qualificat?…). L’anàlisi ha d’incloure el màxim de mitjans possibles en funció de tot tipus de característiques: tipus de mitjà (ràdio / TV / premsa escrita / Internet), naturalesa (analògic / digital), estructura (mitjà local / delegació) i altres dades que puguen resultar d’interés.

4.- “Benchmarking” del periodisme de dades i l’administració local. Altres estratègies locals per al desenvolupament i foment del periodisme de dades. Es tracta de recopilar i analitzar les accions desenvolupades en altres àmbits locals per tal de realitzar un “benchmarking” que aporte idees innovadores ja experimentades amb èxit en altres ciutats.

5.- Proposar línies d’acció estratègica per a desenvolupar el periodisme de dades a València i a la vegada per millorar les línies d’actuació sobre Publicitat Activa, Dret d’Accés a la Informació Pública, Dades Obertes i Rendició de Comptes, en definitiva el que Govern Obert desenvolupa com a Ajuntament de València.