(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

El primer informe de l’Observatori Sense Tòpics analitza el tractament del fenomen migratori als mitjans valencians

23.10.2018

València, 23 d’octubre. L’Observatori ‘Sense tòpics’ ha presentat el seu primer informe sobre el tractament mediàtic de les arribades per costes de persones migrants i refugiades durant aquest estiu.

La periodista Teresa Díaz, companya associada, va ser triada per a elaborar aquest informe dins del projecte Alça la teua veu contra el racisme i la xenofòbia de CEAR-PV, en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians.

A més, a la presentació han participat el coordinador de CEAR-PV, Jaume Durà; la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de La Torre; i el periodista i tècnic de CEAR-PV Miquel Ramos.

L’informe consta d’un recull i posterior anàlisi de les notícies sobre l’Aquarius i la resta d’arribades de persones migrants i refugiades entre juny i agost de 2018. S’ha estudiat si les bones pràctiques suggerides en l’anterior treball del projecte Alça la teua veu contra el racisme i la xenofòbia (realitzat per la també periodista associada Laura Julián) han estat tingudes en compte.

A més, s’ha fet una observació amb perspectiva de gènere per analitzar el paper de les dones en les informacions d’aquesta temàtica i es pot concloure que la seua presència és mínima: només un 10% dels titulars inclouen les dones, citades expressament o dins del mot inclusiu persona/es.

Una altra conclusió és que els mitjans valencians no donen veu directament a les persones migrants, ja que no arriben al 9% les notícies on són font informativa, encara que sí apareixen als titulars (en el 60% dels casos) i a les imatges (60%).

Miquel Ramos ha alertat sobre la perillositat de les desinformacions, mal nomenades fake news perquè la seua intenció és amplificar estereotips i promoure un clima favorable a les propostes xenòfobes d’extrema dreta que estan estenent-se per tota Europa.

L’informe pot descarregar-se al web www.sensetopics.org, on també hi ha un apartat amb recursos i eines per a elaborar una comunicació més responsable i que esperem que us siguen d’ajuda a les vostres redaccions.