(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians guanya el Premi 25 d’Abril a les llibertats

19.05.2023

Cristina Chirivella, secretària general de la Unió de Periodistes Valencians, Ana García, secretària general de CCOO PV i Vicent Marco, President de la Unió de Periodistes Valencians.

CCOO PV atorgà ahir el Premi 25 d’Abril a les llibertats a la Unió de Periodistes Valencians en un emotiu acte que va tindre lloc a la seu del sindicat a València. El jurat del premi valorà aquesta candidatura pel compromís de la Unió de Periodistes amb la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a rebre una informació plural i veraç. L’entitat va ser elegida després d’una votació popular on compartia nominació amb Joves antifeixistes de Pego i la Plataforma contra el bloqueig dels EUA a Cuba.

Durant la primera part de l’acte les tres candidatures van informar del seu treball al públic assistent. En el cas de la Unió de Periodistes, Vicent Marco, president de l’associació, va ser l’encarregat d’explicar quines són les tasques i els objectius de l’associació. Marco va destacar la defensa dels drets a la llibertat d’expressió i a rebre una informació plural i veraç, la unitat del col·lectiu de periodistes i fotoperiodistes i la defensa de la dignitat dels i les professionals del sector. A més, va parlar dels Premis Llibertat d’Expressió que la Unió atorga des de fa 42 anys, citant alguns dels i les guardonades i va felicitar pel seu treball a les candidatures amb qui la Unió compartia nominació.

La intervenció de Vicent Marco acabà amb unes paraules dirigides a Comissions Obreres per tal de subratllar el compromís compartit en la lluita per la llibertat i la importància de rebre aquest guardó “en uns moments on el periodisme està sent eliminat pels poders econòmics, i on les notícies falses i la manipulació informativa estan tan presents, aquest premi suposa un gran suport per a continuar lluitant per eixe periodisme lliure, veraç i garant dels drets democràtics”, finalitzà el president de la Unió de Periodistes.

En representació de tots/es els socis i sòcies va ser Cristina Chirivella, secretària general de l’associació, qui va fer el discurs d’agraïment pel guardó que els va entregar Ana García, secretària general de CCOO PV. Chirivella va agrair al jurat la nominació i a totes les persones que amb el seu vot van decidir que la Unió de Periodistes fóra mereixedora d’aquest premi.

La secretària general va parlar dels Premis Llibertat d’Expressió i del fet que, any rere any, la Unió continue atorgant-los, el que vol dir que encara hi ha censura de llibertats per als i les professionals de la informació. “Al nostre voltant les amenaces vénen vestides de fake news, de clickbait, de precarietat laboral, d’autocensura, de mala praxi, del sostre de vidre, de llei mordassa, de polarització política, d’assetjament online a les periodistes, de professionals de l’odi que s’amaguen a les xarxes jugant a fer pseudoinformació… I la Unió de Periodistes sempre està ahí. Atenta per alçar la veu i denunciar qualsevol entrebanc al nostre ofici, a la llibertat d’expressió, a la llibertat de premsa i al dret a informar”, destacava Cristina Chirivella.

La secretària general va acomiadar-se demanant que es deixe als i les periodistes fer la seua feina, especialment ara en període d’eleccions, i defensant l’estima a la professió, “el bon ofici està a les nostres mans, les de cada periodista, i és una de les claus per cuidar la llibertat d’expressió i d’informació”.

Després de l’acte de lliurament del Premi 25 d’Abril, CCOO PV va retre homenatge a les persones detingudes en les caigudes de CCOO en els anys 1968 i 1970. Dotze persones afectades per la repressió franquista per pertànyer al moviment obrer del País Valencià. Amb el documental de producció pròpia Les altres veus, vam poder conéixer aquests fets i escoltar de primera mà els testimonis de les víctimes i familiars, sobre com van viure aquell període de repressió. El grup Estrela Roja va clausurar aquest emotiu moment.