La defensa del secret professional i Jamal Khashoggi, ‘Premis Llibertat d’Expressió 2019’ de la Unió de Periodistes Valencians
València, 3 de maig de 2019.- La Unió de Periodistes Valencians ha presentat aquest matí en roda de premsa els i les guardonades de la 38a edició dels Premis Llibertat d’Expressió que es lliuraran aquesta vesprada, a les 19 hores, al Saló d’Actes del MuVIM.
Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, ha iniciat la roda de premsa expressant la importància d’aquests premis i del fet que es lliuren, precisament, a un lloc com el MuVIM, un espai obert a iniciatives relacionades amb la llibertat d’expressió i de pensament i que en aquest moment acull també l’exposició del projecte ‘Fragments’ de la Unió de Periodistes Valencians, que mostra la importància del fotoperiodisme i de la llibertat d’expressió.
Seguidament la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, ha presentat els i les guardonades d’aquesta 38a edició i ha explicat els motius pels quals la Unió de Periodistes va decidir premiar-los enguany. En el cas dels i les professionals de la redacció d’El Diario de Mallorca i les delegacions balears de les agències de notícies Europa Press i EFE a qui la policia, amb la connivència de la justícia, va requisar els mòbils personals, la documentació i els ordinadors amb informació sobre el Cas Cursach, ‘el Premi Llibertat d’Expressió 2019 pretén visibilitzar aquest flagrant atac a la professió, així com recordar que el secret professional és un dret dels i les periodistes que ens empara davant els requeriments de tercers i que empara també la font que ens subministra la informació’, afirma Noa de la Torre.
La Unió de Periodistes Valencians, va decidir entregar un segon Premi Llibertat d’Expressió 2019, d’àmbit internacional i amb caràcter pòstum, a Jamal Khashoggi, periodista saudí assassinat a l’ambaixada del seu país a Istanbul. Aquest periodista, crític amb el règim del xeic Bin Salman, va haver d’autoexiliar-se als Estats Units des d’on escrivia una columna mensual en The Washington Post. ‘Aquest guardó ha de reconéixer la tasca d’aquells periodistes que no poden informar lliurement als seus països, que són perseguits, empresonats i fins i tot assassinats per les autoritats a les quals critiquen en els seus articles’, comentava la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians.
A continuació, la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians ha explicat que l’associació entregarà el Premi de Khashoggi a RSF (Reporteros sin Fronteras). RSF juntament amb Amnistia Internacional, el Comité para la Protección de Periodistas (CPJ) i Human Rights Watch instaren a Turquia a demanar a l’ONU l’obertura d’una investigació judicial sobre l’assassinat del periodista saudí. A més, RSF va remetre el cas del desaparegut periodista dissident saudita al Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries. Davant la impossibilitat de l’organització d’acudir a l’acte de lliurament, la seua vicepresidenta, Alicia Gómez Montano ha enviat un vídeo d’agraïment en què parla sobre la persecució del règim saudí a periodistes i bloguers. Gómez Montano destaca la importància d’organitzacions com RSF o les associacions de periodistes per defensar els nostres drets i lluitar contra la censura.
Kiko Mestre, redactor d’El Diario de Mallorca; i Antonia López Cantero, delegada de l’Agència Europa Press a Balears han sigut els encarregats de rebre el Premi Llibertat d’Expressió 2019 en representació de la resta de companys/es afectats en Balears. Durant la seua intervenció, Antonia López Cantero ha destacat que la vertadera víctima de tot el que va ocórrer a Balears ha sigut el periodisme i ha fet extensiu el premi a tots els companys/es de professió perquè ‘en aquesta ocasió la reacció de suport del col·lectiu ha sigut magnífica’, ha afirmat.
Kiko Mestre ha qualificat els fets ocorreguts a Balears com lamentables. ‘Aquesta vulneració del secret professional ha posat en dubte un dret constitucional i el nostre treball, i serà finalment el ciutadà el més perjudicat perquè no podrem oferir-li una informació de qualitat. S’ha atacat directament el periodisme d’investigació. Quina font es fiarà ara d’un periodista si els nostres mòbils i ordinadors poden ser espiats i confiscats?’, es pregunta Mestre. ‘Jo ja no puc fer la informació de tribunals com la feia des de fa 30 anys. Jutges, fiscals, policies estan atemorits, ja no volen parlar amb els periodistes a Balears. No sé quan acabarà aquesta tensió però el dany personal, familiar i professional que ens ha causat és enorme i tot per investigar un cas, per fer la nostra feina’, relata el redactor del Diario de Mallorca.
En aquest sentit, Antonia López ha confirmat que efectivament des que va passar aquest fet a Balears és molt més difícil arribar a les fonts d’informació i aconseguir informació de tribunals.
Preguntat sobre la importància que Europa es pronuncie sobre aquesta agressió professional, Mestreha comentat que ‘és important saber l’opinió dels tribunals i d’Europa perquè si una sentència diguera que els periodistes no tenim dret a protegir els nostres mòbils i ordinadors, si el secret professional no ens empara com pensàvem, aleshores caldrà canviar la nostra forma de treballar i les nostres eines per a fer-ho’, concloïa.
Noa de la Torre ha finalitzat la roda de premsa recordant que l’acte de lliurament tindrà lloc aquesta vesprada a les 19 h en el saló d’actes del MuVIM.