(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La defensa del secret professional i Jamal Khashoggi, ‘Premis Llibertat d’Expressió 2019’ de la Unió de Periodistes Valencians

10.05.2019

La Unió de Periodistes Valencians va lliurar el passat 3 de maig el 38é Premi Llibertat d’Expressió en un esdeveniment que va tindre lloc al Saló d’actes del MuVIM.

Enguany, la Unió de Periodistes Valencians va decidir atorgar dos guardons. El primer d’ells als professionals de la redacció d’El Diario de Mallorca i les delegacions balears de les agències de notícies Europa Press i EFE a qui la policia, amb la connivència de la justícia, va requisar els mòbils personals, la documentació i els ordinadors amb informació sobre el Cas Cursach. Aquest premi ha de servir per a visibilitzar aquest flagrant atac a la professió i per recordar que el secret professional és un dret dels i les periodistes que ens empara davant els requeriments de tercers i que empara també la font que ens subministra la informació.

La Unió de Periodistes Valencians va decidir entregar un segon Premi Llibertat d’Expressió 2019, d’àmbit internacional i amb caràcter pòstum, a Jamal Khashoggi, periodista saudí assassinat a l’ambaixada del seu país a Istanbul. Aquest periodista, crític amb el règim del xeic Bin Salman, va haver d’autoexiliar-se als Estats Units des d’on escrivia una columna mensual en The Washington Post. Aquest guardó ha de reconéixer la tasca d’aquells periodistes que no poden informar lliurement als seus països, que són perseguits, empresonats i fins i tot assassinats per les autoritats a les quals critiquen en els seus articles.

Juan Nieto, periodista i copresentador del magazín À Punt Directe va ser l’encarregat de presentar la cerimònia de lliurament. Nieto va obrir l’acte exposant la greu situació que viu el periodisme en molts països on la violència contra periodistes ha arribat a nivells inèdits i on castiga especialment a les dones periodistes. ‘Davant la violència i el soroll és el moment de defensar el periodisme. Perquè el periodisme ha de ser responsable, però alhora resistent. Ha de contestar a qualsevol intenció directa o indirecta d’interferència. És el moment de reivindicar al periodista com allò que és, un narrador d’històries. El periodisme és llum i té un aprenentatge continu. Si les regles s’apliquen, el periodisme és un servei col·lectiu i públic’, afirmava Nieto.

El periodista també feia autocrítica en el seu discurs: ‘hem de reconéixer els nostres errors. Hem d’aplicar amb honestedat les normes del periodisme. Hi ha companys que moren per això i hui no poden estar ací. La llibertat de premsa està en el punt de mira dels populismes. Hem de combatre les mentides inventades per a protegir interessos. Combatre-les i no alimentar-les, no podem ser còmplices de les notícies falses’, assegurava Nieto.

El presentador va concloure el seu parlament apel·lant a la responsabilitat dels periodistes i a la unitat de la professió: ‘hem de teixir una xarxa de periodistes, units per la professió i en defensa dels nostres drets com a periodistes, a la informació i a la llibertat d’expressió en contextos de violència i desinformació. No esteu sols en aquest ofici. Cada vegada que vos amenacen, que vos insulten o vos pressionen, recordeu que no esteu sols. Perquè no podem permetre que es cree un estat d’odi i de por que obtinga com a benefici la imposició per la força de determinades idees’, finalitzà.

Després de la introducció del presentador es va fer l’entrega dels guardons i van prendre la paraula els premiats. En primer lloc, es va entregar el Premi Llibertat d’Expressió 2019 a Kiko Mestre, redactor d’El Diario de Mallorca, Antonia López Cantero, delegada d’Europa Press Balears i a Adolf Ibarra, que va recollir el premi en nom dels companys de la delegació balear de l’Agència EFE. Kiko Mestre va ser l’encarregat de dirigir-se al públic en representació de la resta de companys/es. Durant la seua intervenció, Mestre va començar resumint el cas Cursach i el que la seua investigació suposà per als periodistes. Va agrair un premi que qualificà com la ‘conseqüència de la indignació general que va produir l’embargament il·legal dels nostres aparells telefònics i informàtics amb l’única intenció d’aconseguir les nostres fonts d’informació dins el cas Cursach’.

‘Tots els periodistes que ens dediquem a la informació judicial i a la investigació parlem amb jutges, fiscals i policies. Busquem informació perquè estem protegits pel dret al secret professional. El periodista té el dret i l’obligació de protegir la seua font. El meu mòbil estava carregat d’informació, però si la justícia que m’ha de protegir i assegurar el meu dret al secret professional el que fa és espiar-me, a partir d’eixe punt s’acaba el periodisme d’investigació. Qui es fiarà d’un periodista que no pot protegir la seua font?’, preguntava el guardonat. Mestre va concloure el seu discurs afirmant que la professió havia estat a l’altura de la gravetat del cas demostrat la seua solidaritat.

A continuació, Nieto presentà el segon guardò, en aquest cas pòstum, que la Unió de Periodistes Valencians entregava a Jamal Khashoggi i que recollia en el seu nom RSF (Reporteros sin Fronteras). RSF juntament amb Amnistia Internacional, el Comité para la Protección de Periodistas (CPJ) i Human Rights Watch instaren a Turquia a demanar a l’ONU l’obertura d’una investigació judicial sobre l’assassinat del periodista saudí. A més, RSF va remetre el cas del desaparegut periodista dissident saudita al Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries. Davant la impossibilitat de l’organització d’acudir a l’acte de lliurament, la seua vicepresidenta, Alicia Gómez Montano va enviar un vídeo d’agraïment en què parla sobre la persecució del règim saudí a periodistes i bloguers. García Montano destacà la importància d’organitzacions com RSF o les associacions de periodistes per defensar els nostres drets i lluitar contra la censura.

Especialment directe i contundent va ser el missatge que Nemesio Rodríguez va dirigir a l’auditori. El president de la Fape va intervindre després dels guardonats agraint de nou la invitació de la Unió de Periodistes Valencians a qui, per segon any consecutiu, acompanyà en aquest acte que se celebra coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Rodríguez va començar el seu parlament recordant als companys assassinats enguany i denunciant les amenaces que la llibertat de premsa pateix al nostre país, una d’elles l’anomenada ‘llei mordassa’. El president de la FAPE demanà, a aquest respecte, la derogació de tots aquells articles que impedeixen el lliure exercici del periodisme.

Rodríguez va parlar d’un dels atacs més forts que enguany hem viscut els periodistes, l’atac del dret al secret professional que fa possible la nostra tasca i que patiren els periodistes guardonats. ‘Sense la protecció de fonts, el periodisme deixaria d’existir. Cap escàndol de corrupció que s’ha destapat en el nostre país haguera sigut possible sense la garantia de confidencialitat de les fonts que van rebre als periodistes’, afirmà el president de la FAPE. ‘Però enguany ha sorgit una nova amenaça a la llibertat de premsa en el nostre país, promoguda per Vox, que està intentant introduir en la nostra democràcia el discurs de l’odi cap als periodistes i els mitjans. Vox ha amenaçat amb el tancament de mitjans públics i privats i ha vetat a periodistes l’accés a les seues conferències i mítings, açò suposa una greu vulneració del dret constitucional a la llibertat d’expressió’, assegurava el president de la FAPE.
Nemesio Rodríguez va finalitzar la seua intervenció apel·lant als ciutadans i ciutadanes a vetlar també per la llibertat d’expressió i informació: ‘perquè una societat mal informada es converteix en una societat submisa’, va concloure el president de la FAPE.

El lliurament dels premis va finalitzar amb el discurs de Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians qui va començar recordant que 9 anys després del veto a l’exposició de Fragments encara hem de continuar denunciant fets com la llei mordassa que posa en risc la llibertat d’expressió. La presidenta va parlar dels guardonats i va recordar que el guardó a Khashoggi ha de servir per a visibilitzar que encara hi ha periodistes que no poden informar lliurement als seus països. Respecte a la vulneració del secret professional , Noa de la Torre es preguntava quin missatge s’envia a les persones que volen fer un pas i denunciar la corrupció a un periodista confiant en la seua protecció i anonimat si després no es respectarà’.

La presidenta de la Unió aprofità el seu parlament per a parlar de la pèrdua de credibilitat dels mitjans tradicionals i de la política ‘fake’ que qüestiona tot el discurs periodístic: ‘se’ns està tractant de colar com a periodisme pràctiques que no ho són. Participar de les clavegueres no és periodisme. Difondre mentides des de pseudomitjans no és periodisme. Fomentar els discursos d’odi amb el vestit de periodista no és periodisme’.

‘Qui no accepta la llibertat de premsa, qui preferiria una societat sense mitjans de comunicació independents i crítics amb el poder, el que està defensant és una societat autoritària i totalitària. Perquè ‘sense periodisme no hi ha democràcia’ i ‘sense periodistes no hi ha periodisme’, finalitzà la presidenta de la Unió.