(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

La Unió de Periodistes Valencians reivindica l’essencialitat del periodisme i alerta que la crisi econòmica de la Covid-19 encobreix una minva de la llibertat d’expressió

03.05.2020

L’actual escenari de pandèmia que vivim a la nostra societat ha augmentat la greu inestabilitat laboral i la incertesa en el sector dels i les professionals de la informació que, amb l’increment de les fake news i allò que s’albira en l’horitzó com a intent de control de la professió per part dels poders governamentals, encobreix i amenaça amb una minva de la llibertat d’expressió i del dret a informar.

La característica d’essencial no ha fet que periodisme i periodistes puguen esquivar l’impacte negatiu de la crisi sanitària i econòmica. A les retallades i tancaments de mitjans patides el 2019 ara s’ha afegit l’allau d’ERTOs de la COVID-19. Un panorama que pot deixar la nostra professió sota mínims. I tal com en alguna ocasió ha advertit la Federació Internacional de Premsa (FIP), en entorns de corrupció, pobresa o por es produeix una davallada de la llibertat d’expressió.

Per aquesta raó, des de la Unió de Periodistes Valencians i en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, reivindiquem eixa essencialitat del periodisme com a servei públic per a la ciutadania, per tal que puga rebre informació veraç i de qualitat, una informació independent dels poders polítics i econòmics, eina necessària per a convertir-la en una ciutadania lliure. Informació que s’ha de construir des de la rigorositat i la valentia contra qualsevol mena d’intromissió. És per això últim que des de la Unió de Periodistes també reclamem, una vegada més, que des dels poders públics es contribuïsca a garantir el dret a informar i la llibertat d’expressió.

D’altra banda, donada la situació d’estat d’alarma, el lliurament dels Premis Llibertat d’Expressió 2020 al fotoperiodista d’El País, Albert García, i a l’organització sahrauí Équipe Média, es farà després de l’estiu en una data encara per determinar. Recordem que l’assemblea de l’organització va decidir atorgar un Premi Llibertat d’Expressió al fotoperiodista de El País, Albert García, qui va ser detingut el 18 d’octubre durant els altercats en la plaça Urquinaona de Barcelona per la sentència de l’1-O i que actualment està sent investigat per suposats delictes de desobediència i resistència. Aquella matinada del 18 d’octubre, malgrat anar amb el braçalet de premsa i la càmera, un grup d’antidisturbis de la Policia Nacional va tirar-li a terra, el va reduir i emmanillar i se’l va emportar a un furgó policial. Amb aquest premi volem denunciar una vegada més la perversió de la llei mordassa, que s’està utilitzant per a limitar un dret fonamental com és el de la llibertat d’informació.

I amb una mirada més internacional, l’assemblea va decidir atorgar un segon Premi Llibertat d’Expressió a l’organització sahrauí Équipe Média, una organització creada el 2009 amb l’objectiu de trencar el bloqueig informatiu sobre l’ocupació marroquina al Sàhara. Équipe Média documenta la violació de drets humans en el Sàhara Occidental (repressió a les manifestacions, intervencions policials arbitràries, detencions, violacions de vivendes particulars, tortures, condemnes, agressions físiques, confiscació de materials i assetjament).
El Sàhara Occidental, ocupat pel Marroc des de 1975, és un territori pràcticament inaccessible per als mitjans de comunicació i els ens de monitoratge dels drets humans. Desenes de periodistes i observadors estrangers han estat expulsats del territori (un dels casos més coneguts darrerament va ser el de la fotoperiodista Judith Prat), o bé se’ls ha negat l’entrada. En aquest sentit, Équipe Média fa acompanyament (fixers) als periodistes que aconsegueixen trencar el bloqueig. Aquesta organització ja compta amb els Premis Internacionals Julio Anguita Parrado i Solidarity Prize 2019 que atorga l’ONG sueca Afrika Grupperna. Amb el nostre guardó volem visibilitzar la seua tasca i voluntat per a seguir informant, malgrat la repressió que pateixen els periodistes en aquesta zona, i jugant-se la seua llibertat per nodrir de material a la resta de companys/es que volen informar sobre la situació al Sàhara.