(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

L’Agenda d’Expertes compleix cinc anys com a eina referent per a periodistes

25.07.2022

L’Agenda d’Expertes acaba de complir cinc anys. El projecte de la Unió de Periodistes Valencians va nàixer el 2017, mitjançant la III Beca Emili Gisbert i la col·laboració de les universitats públiques valencianes i nombrosos col·lectius professionals i socials del territori, per a tractar de millorar la representació de les dones en els mitjans de comunicació.

Aquest cercador web posa a l’abast dels i les professionals dels mitjans de comunicació el contacte d’expertes valencianes en un ampli ventall de disciplines acadèmiques i camps professionals, de manera que puguen incorporar el seu comentari expert en els diferents espais informatius, i així contribuir a reduir l’escletxa de gènere en aquest àmbit. En l’actualitat, hi ha 576 inscrites en 109 categories professionals. L’any 2021 hi va registrar 10.126 consultes.

Treball de l’associada Lorena Escandell Carbonell, amb l’acompanyament de membres de la Unió de Periodistes Valencians, des de 2017, s’ha consolidat com eina professional referent a les aules i les redaccions, no només de la Comunitat Valenciana, també per a diverses entitats i comunitats professionals. Així, el projecte ha participat en nombroses activitats amb alumnat i professorat de Periodisme i Comunicació Audiovisual, i en algunes trobades professionals, fins i tot internacionals.

Entre d’altres, ha acompanyat la presentació del Directorio de Expertas de Extremadura, de la Asociación de la Prensa de Extremadura, a Mèrida, en 2019, i el Fòrum European Network for Women Excellence (ENWE), a Milà, en 2021, a més del Festival de Cinema Ciutadà Compromés de València, i altres esdeveniments culturals, per exemple les programacions Dones i comunicació, d’Acció Cultural del País Valencià, i Dones avançant cap a la igualtat, de Mujeres por Elche.

En aquest sentit, el projecte de la Unió de Periodistes Valencians representa, amb col·lectius professionals com Les Beatrius i altres iniciatives feministes, un dels agents que ha afavorit l’augment de les expertes en les notícies. Si les especialistes representaven el 9% de les veus expertes de la informació l’any 2017, hui en són el 34%, segons el Projecte de Monitoratge Mundial de Mitjans, per la qual cosa, des de l’entitat, expressem la nostra absoluta satisfacció per l’acollida i el resultat de la iniciativa, que continuarem reforçant per tal de fer-la més participativa, consolidar el compromís de les administracions públiques per aconseguir que siga més sostenible i incrementar el nombre d’inscrites i d’especialitats.

Inclosa en el Pacte Valencià contra la Violència de gènere i masclista, l’Agenda d’Expertes es va presentar en un acte públic el juliol de 2017 a la Biblioteca de la Dona de València, amb la participació de la directora general de l’Institut Valencià de les Dones, Maria Such, i les tècniques de les unitats d’igualtat de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat de València, Maria Rosa Cerdá Hernández i Pau Serrano respectivament, a més d’un bon grapat de col·lectius i mitjans de comunicació.