(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Convoquem la IX edició de la Beca Emili Gisbert

12.09.2023

AMPLIEM TERMINI. Els/les interessats/des a presentar-se hauran d’enviar la documentació, fins al 17 d’octubre, al mail: administracio@unioperiodistes.org.

La Unió de Periodistes Valencians convoca la IX beca d’investigació periodística Emili Gisbert.

Objectiu: davant la irrupció d’eines dotades amb intel·ligència artificial (IA) avançada així com la popularització de tecnologies de realitat augmentada i virtual, resulta necessari analitzar els escenaris presents i futurs en l’àmbit de la comunicació, el periodisme i la informació per tal de reflexionar sobre l’impacte i les possibilitats que ofereixen estes noves tecnologies.

Proposta 2023:
La Unió de Periodistes Valencians convoca la IX edició de la beca Emili Gisbert amb l’objectiu d’analitzar l’impacte de la intel·ligència artificial i les noves tecnologies de realitat virtual en l’àmbit de la comunicació.

1.- Els requisits per a optar a la beca Emili Gisbert:
• Estar associat/da a la Unió de Periodistes Valencians i tindre al dia el pagament de les quotes.
• La persona triada haurà de tindre disponibilitat per al projecte durant quatre mesos.
• Es valorarà estar a l’atur o tindre un salari per sota del mínim interprofessional.
• Podran presentar-se conjuntament a la beca dos associats/des (la quantia de la beca es repartiria entre les dues persones).

2.- Els/les interessats/des a presentar-se a la convocatòria hauran d’enviar, fins al 17 d’octubre a administracio@unioperiodistes.org la següent documentació:
• Nom i cognoms.
• Curriculum vitae.
• Document que acredite estar aturat/da o que mostre que el/la candidat/a cobra un sou inferior al mínim interprofessional.
• Projecte redactat en valencià i de tres fulls com a màxim, en pdf. El document ha de contindre les línies del treball que se seguiran i la metodologia.

3.- Jurat: la Comissió Executiva valorarà i estudiarà tots els candidats/es dels quals n’escollirà un/a. La resta de candidats/es que es presenten a la beca Emili Gisbert passaran a formar part d’una borsa de becaris/es. En cas que la persona triada haguera de renunciar a la beca s’adjudicaria la beca per ordre de llista en la borsa de becaris/es.

4.- Metodologia per a desenvolupar el treball objecte de la beca: La investigació realitzarà una recerca de les experiències comunicatives amb IA i realitat virtual o augmentada que s’estan duent a terme al territori valencià, l’estat espanyol i a la resta del món, amb una mirada especialment intensa cap a la influència als mitjans de comunicació i generadors/es de continguts informatius. També abordarà els reptes immediats i a llarg termini que plantegen estes noves tecnologies enfront de les rutines periodístiques de redacció, elaboració i verificació d’informació escrita i visual; la privacitat de les persones; la prevenció de fakenews i fakeimages; els nous (o adaptats) perfils professionals i aptituds personals necessaris; les oportunitats i possibles aplicacions que sorgeixen per a freelances i mitjans de comunicació; les possibles tendències d’evolució i aplicació de la IA en els pròxims anys; així com recomanacions per tal de transitar amb èxit els diversos àmbits comunicatius.

Es requereix la utilització d’informes i estudis actualitzats a més de la proposta d’entrevistes a persones expertes referents en la matèria per tal de conéixer la seua opinió sobre el tema proposat. Es suggereix una perspectiva integral que incloga tots els aspectes ètics, legals, laborals, tecnològics, etc. del tema analitzat.

5.- Termini per a lliurar el treball final: quatre mesos a partir de la concessió de la beca (termini orientatiu, sempre en funció de les dificultats de la investigació).

6.- Quantia de la beca: 5.000 euros per a una beca (menys la retenció per l’IRPF).

7.- El jurat es reserva el dret de retirar la beca si el treball no compleix uns criteris mínims de qualitat. En aquest cas només es pagarà la meitat de l’import i serà la comissió executiva qui decidirà si es publica o no el treball presentat.

8.- La participació en la convocatòria suposa la sencera acceptació de les presents bases i condicions, així com l’acceptació expressa per part dels participants dels criteris emprats i les decisions interpretatives que la Unió de Periodistes Valencians efectue de les mateixes bases per a la resolució de qualsevol dubte o conflicte que puga sorgir.